Yabancı Dil Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarının İncelenmesi

Eğitim sistemi, günümüzde üzerinde en çok tartışılan ve araştırma yapılan konulardan bir tanesidir. Özellikle de insanın kendisini yetiştirmesinde ve geliştirmesinde büyük bir öneme sahip olan bu temel süreç, örgün ve yaygın olarak bütün toplumlarda uygulanmaktadır. Eğitim sisteminin en temel öğesi olan öğretmen, eğitimde kaliteyi ve verimliliği etkileyen önemli bir faktördür. Bu çalışmada, yabancı dil öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları çeşitli değişkenler açısından belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma, Marmara Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültelerinin Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Almanca, Fransızca ve İngilizce Öğretmenliği bölümlerinde okuyan 405 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarının, yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi, mezun olunan bölüm ve mezun olunan lise türü değişkenleri açısından farklılık gösterip göstermediği saptanmaya çalışılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile Özbek ve arkadaşları (2007) tarafından geliştirilen “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği”nin öğretmen adaylarına uygulanmasıyla elde edilmiştir. Sonuçlar çalışmanın bulgular kısmında tablolar halinde paylaşılmış ve yorumlanmıştır.Anahtar Sözcükler: Öğretmenlik, mesleki yeterlilik, mesleki tutum, yabancı dil öğretmen adayı.

___

  • Atatürk’ün söylev ve demeçleri I-III/Mustafa Kemal Atatürk. 1997. Ankara, Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu. Atatürk Araştırma Merkezi.
  • Öğretmen yeterlilikleri, öğretmenlik mesleği Genel ve Özel Alan Yeterlilikleri. 2008. Ankara. MEB Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı. DPT Yükseköğretim Özel İhtisas Komisyonu Raporu 2000.Ankara. Yayın No DPT:2534.
  • Özden, Y.1999. Eğitimde dönüşüm eğitimde yeni değerler. Ankara: Pegem Yayınları.
  • Çiçek Sağlam A. 2008.Müzik öğretmenliği bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt V, Sayı I, 59-69.
  • Başbay, M., Ünver, G. ve Bümen, N. T. 2009. Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları: Boylamsal bir çalışma, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 59, 345-366.
  • Özbek R., Kahyaoğlu M. ve Özgen N.2007. Öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik görüşlerinin değerlendirilmesi. Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: IX, Sayı: 2, 221-232.
  • KARASAR, N. 2010. Bilimsel araştırma yöntemi (21. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.