Okul Öncesi Öğretmenlerinin Müze Eğitimine İlişkin Görüşleri

Okul öncesi öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin algılarının eğitim sürecindeki uygulamaları da etkileyeceği düşünülmektedir. Çocukların müzelerden yararlanmasında etkin rol üstlenen öğretmenlerin bu konudaki bilgilerini, uygulamalarını ve süreçte karşılaştıkları sorunları belirlemek ülkemizde müze eğitiminin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda önemli ipuçları verecektir. Bu çalışmanın amacı; okul öncesi öğretmenlerinin müze eğitimine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Bu amaçla 41 okul öncesi öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Müze eğitiminin gerekliliğine, müzedeki uygulamalara ve karşılaşılan sorunlara ilişkin veriler toplanmıştır. Veriler, betimsel analiz tekniği ile daha önce belirlenen temalar çerçevesinde düzenlenip yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda; okul öncesi öğretmenlerin müze eğitiminin gerekliliğine inanmalarına rağmen müzelerin eğitim ortamı olarak kullanılması potansiyelinden yeteri kadar faydalanamadıkları belirlenmiştir.

___

  • Abacı, O. (1996). Müze eğitimi. Yayımlanmamış sanatta yeterlilik tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
  • Adıgüzel, Ö. (2002). Müze pedagojisi ve müzelerde yaratıcı drama ile öğrenme ortamları oluşturma. Drama ve Müze Pedagojisi. Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi Yayınları. 5, 21-28.
  • Akman, B. ve Güler, T. (2009). 6 yaş çocuklarının müze ile ilgili düşünceleri. Uluslar arası Katılımlı II. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kongresi Bildiri Kitabı, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, 408- 418.
  • Altun, R. (2003). Müzelerin eğitimdeki yeri ve bu bağlamda müzelerin eğitim olanakları (araç-gereç-personel) açısından yeterlilik durumları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi El Sanatları Eğitimi, Ankara.
  • Ata, B. (2002). Müzelerle ve tarihî mekânlarla tarih öğretimi: tarih öğretmenlerinin “müze eğitimine” ilişkin görüşleri. Yayımlanmamış doktora tezi. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Avşaroğlu,S., Deniz, M.E., Kahraman, A. (2005) Teknik öğretmenlerde yaşam doyumu, iş doyumu ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 125-129.
  • Baykan, Z.Ö. (2007). 2005 ve 2006 İlköğretim programlarının müze eğitimi açısından değerlendirilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Çakır İlhan, A., Artar, M., Okvuran, A. ve Karadeniz, C. (2009). Çocuk müze eğitimi program kitapçıkları. http://www.unicef.org.tr/tr/knowledge/detail/846/cocuk-muze-egitimi- programi-kitapciklari-2 Erişim Tarihi: 27.10.2013.
  • Çetin, Y., (2002). Çağdaş eğitimde müze eğitiminin rolü ve önemi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 8: 57–61.
  • Denizli, H. (2008). Anadolu medeniyetleri müzesi’nde eğitim uygulamaları. Ed. İnci San. Eğitim ve Müze Semineri, Kök Yayıncılık, 157-173, Ankara.
  • Gay, L. R. (1987). Educational research. Competencies for analysis and application (3th Ed). Columbus: Merrill Publishing Company.
  • Hein, G. E. ( 2002). Learning in the museum. Taylor and Francis.
  • Hooper-Greenhill, E. (1999). Müze ve galeri eğitimi. Çev. Meltem Ö. Evren ve Emine G. Kapçı, Yay. Haz. Bekir ONUR, Ankara: A.Ü. Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları.
  • Kuruoğlu, N. (2002). Müzelerin eğitim ortamı olarak kullanımı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15 (1) 275-285.
  • Mercin, L. (2002). Anadolu güzel sanatlar liselerinde müzelerin sanat eğitimi amaçlı kullanılmasına ilişkin yönetici ve öğretmenlerin görüşlerinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Paykoç, F. (2000-2002). ODTÜ geliştirme vakfı müze eğitimi uygulamaları semineri, Antalya.
  • Richardson, J., (1996). Handbook of qualitative research methods for psychology and the social sciences. Leicester: PBS Books. 203 s.
  • Onur, B. ve Zilcioğlu, Ş. (2008). Çocuk müzeleri ve müze eğitimi. Ürün Yayınları.. Ankara.
  • Oruç, S. Altın, B.N. (2008). Müze eğitimi ve yaratıcı drama. Çukurova Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3 (35): 125-141.
  • Önder, A., Abacı, O. ve Kabaraj, I. (2009). Müzelerin eğitim amaçlı kullanımı projesi: İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki Marmara örneklemi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, (1) 25. Sayı
  • Özsoy, V. ve Mercin, L. (2003). Sanat (Resim) Eğitiminde müzelerin kullanılmasında ilgili kurum ve kuruluşların karşılıklı görev ve yükümlülükleri. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 1 (3), 303-318. Gazi Üniversitesi Yayınları, Ankara.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2005). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (5. Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık. Başvuru: 16.12.2014
  • Yayına Kabul: 11.02.2015
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Müzik Eğitimi Yeterlikleri Bağlamında Sınıf Öğretmeni “Sanat ve Estetik” Yeterliklerinin Öğretim Elemanlarının Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi

Şehnaz Sungurtekin, Şehnaz SUNGURTEKİN, Ayşe Çakır İlhan, Ayşe ÇAKIR İLHAN

Bireyselleştirilmiş Bilgisayarlı Test Uygulamalarında Farklı Sonlandırma Kurallarının Ölçme Kesinliği ve Test Uzunluğu Açısından Karşılaştırılması1

Hülya KELECİOĞLU, Melek Gülşah EROĞLU

Bireyselleştirilmiş Bilgisayarlı Test Uygulamalarında Farklı Sonlandırma Kurallarının Ölçme Kesinliği ve Test Uzunluğu Açısından Karşılaştırılması

Melek Eroğlu, Melek Gülşah EROĞLU, Hülya Kelecioğlu, Hülya KELECİOĞLU

Fen Temelli ve Disiplinlerarası Okul Bahçesi Programının Bazı Sosyal Bilgiler Öğretim Programı Kazanımları Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi

Mustafa Ürey, Salih Çepni, Selahattin Kaymakçı

"Plastikten bir Alman Simidi" - Türk Gençlerinin Bakış Açısından Yabancı Dil Dersinde Ülke Bilgisinin Aktarılması

Anastasia Şenyıldız, Anastasia ŞENYILDIZ, Mehtap Dindar, Mehtap DİNDAR, Gizem Özçam, Burcu Yurtseven, Burcu YURTSEVEN

Ergenlerde Başarı Amaç Yönelimleri, Cinsiyet ve Öğrenim Görülen Sınıf Düzeyinin Yaşam Doyumunu Yordama Gücü

Sevgi Özgüngör, Tuncay Oral, Ali Karababa, Ali KARABABA

"Plastikten bir Alman Simidi" - Türk Gençlerinin Bakış Açısından Yabancı Dil Dersinde Ülke Bilgisinin Aktarılması

Anastasia Şenyıldız, Anastasia ŞENYILDIZ, Mehtap Dindar, Mehtap DİNDAR, Gizem Özçam, Burcu Yurtseven, Burcu YURTSEVEN

Inconsistencies Between Mathematics Teacher's Beliefs on Ideal Geometry Teaching And Their Teaching Practice1

Hatice Kübra GÜLER, Murat ALTUN

Müzik Eğitimi Yeterlikleri Bağlamında Sınıf Öğretmeni Sanat ve Estetik Yeterliklerinin Öğretim Elemanlarının Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi1

Ayşe İLHAN ÇAKIR, Şehnaz SUNGURTEKİN

Okul Öncesi Öğretmenlerinin Müze Eğitimine İlişkin Görüşleri

Berrin Akman, Şenay Altınkaynak, Şenay ÖZEN ALTINKAYNAK, H.Gözde Ertürk, H.gözde ERTÜRK KARA, Şadiye Can Gül