Bilgisayar Öğretmenlerinin Bakış Açısıyla Yönetici ve Öğretmen Beklentileri

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim öğretim ortamlarında etkili kullanımını sağlamak bilgisayar öğretmenlerinin görevleri arasındadır. Bu çalışmada ilköğretim okullarında çalışan bilgisayar öğretmenlerinin çalışma ortamlarında karşılaştıkları değişik durumlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda bilgisayar öğretmenlerinin karşılaştığı yönetici ve öğretmen beklentileri incelenmiştir. Çalışma grubu Türkiye’nin değişlik illerinde görev yapan 121 bilgisayar öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada, veri toplama aracı olarak bir anket kullanılmıştır. Veriler ortalama, yüzde ve frekans kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin bilgisayar öğretmenlerinden beklentileri eğitim öğretim dışı etkinliklerde yoğunlaşmaktadır.

Bilgisayar Öğretmenlerinin Bakış Açısıyla Yönetici ve Öğretmen Beklentileri

Keywords:

-,

___

  • Akkoyunlu, B. ve Kurbanoğlu, S. (2003). Öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı ve bilgisayar öz-yeterlik algıları üzerine bir çalışma. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 1-10. 21 Temmuz 2008 tarihinde http://193.140.216.63/200324BUKET%20AKKOYUNLU.pdf adresinden alınmıştır.
  • Altun, E. (2007). Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenleri Türkiye’de ne işe yarar? Eğitimdeyiz, 1(1), 12–14.
  • Altun, E. ve Ateş, A. (2008). Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmen adaylarının sorunları ve geleceğe yönelik kaygıları. İlköğretim Online Dergisi, 7(3), 680–692. 31 Ekim 2008 tarihinde http://ilkogretim- online.org.tr/vol7say3/v7s3m11.pdf adresinden alınmıştır.
  • Cradler, J. (1996). Implementing technology in education: Recent findings from research and evaluation studies. Far West Laboratory. 31 Ekim 2008 tarihinde http://www.wested.org/techpolicy/recapproach.html adresinden alınmıştır.
  • Er, K. F. (2007). İlköğretim bilgisayar ders programına ilişkin öğretmen görüş ve beklentileri: Bir durum çalışması, Çanakkale ili örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Güler, A. (2006). İlköğretim okullarında öğretmen-yönetici ilişkilerinde sorun yaratan konular (Bingöl örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi (2007). Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü http://www.egitim.hacettepe.edu.tr/bto.html adresinden alınmıştır.
  • Keller, J. (2000). Learning from our mistakes. Technology & Learning, 20(11), 60.
  • McCarthy, P. J. (1998). Teacher attitudes towards computers and the relationship between attitudes towards computers and level of involvement with computers among New York City Special Education teachers. Unpublished doctoral dissertation. Columbia University, Teachers College, New York.
  • Seferoğlu, S. S. ve Akbıyık, C. (2007). Bilişim teknolojilerinin okullarda kullanımı: Bilgisayar öğretmenlerinden beklentiler. Uluslararası Öğretmen Yetiştirme Politikaları ve Sorunları Sempozyumu. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi. 12–14 Mayıs 2007, Bakü, Azerbaycan. 21 Temmuz 2008 tarihinde http://www.egitim.hacettepe.edu.tr/sempozyum_bildiri.pdf adresinden alınmıştır.
  • Usluel-Koçak, Y. ve Seferoğlu, S. S. (2004). Öğretim elemanlarının bilgi teknolojilerini kullanmada karşılaştıkları engeller, çözüm önerileri ve öz- yeterlik algıları. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 6(3), 143-157.
  • Williams, D., Coles, L., Wilson, K., Richardson, A. ve Tuson, J. (2000). Teachers and ICT: Current use and future needs. British Journal of Educational Technology, 31(4), 307-320.
  • Yükseköğretim Kurulu (YÖK). (2007). Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Lisans Programı. 31 Ekim 2008 tarihinde http://www.yok.gov.tr/egitim/ogretmen/bilgisayar_ogretim.doc adresinden alınmıştır.
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Ders Sürecinde ve Yazılı Sınavlarda Sordukları Soruların Bilişsel Seviyelerinin Karşılaştırılması

Hakan Şevki AYVACI, Çiğdem ŞAHİN

Türkiye Faunası İçin Yeni Bir Su Kenesi (Acari, Hydrachnidia) Türü; Axonopsis (Hexaxonopsis) rotundifrons (Viets,1922)

Ferruh AŞÇI, Ahmet BURSALI, Muhlis ÖZKAN

An Analysis of Scores of Prospective Biology Teachers on the Factors of MSLQ

Mustafa Serdar KÖKSAL, Özlem TAŞDELEN

Biyoloji Öğretmen Adaylarının Biyoloji Öğretimine Yönelik Öz-Yeterlik İnançları

Yasemin HARURLUOĞLU, Ercan KAYA

İlköğretim Sekizinci Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Genetik Ünitesindeki Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Grafik Materyallerin Etkisi

Atilla DEMİR, Fatih SEZEK

İş Birliğine Dayalı Öğrenmenin Sosyal Bilgiler Dersinde Akademik Başarı Üzerine Etkisi

Zafer KUŞ, Kadir KARATEKİN

Historical Development Of Public School String Education In The United States And Connections With Turkey

Dilek GÖKTÜRK

Bireysel Öğrenme Amacıyla Hazırlanan Metinlerde Açıklama ve Kavram Haritası Kullanımının Akademik Başarıya Etkisi

Oktay AKBAŞ

Fen Öğretmen Adaylarının Yapılandırmacı Yaklaşıma Yönelik Tutumlarının İncelenmesi

Ertuğ EVREKLİ, Didem İNEL, Ali Günay BALIM, Teoman KESERCİOĞLU

İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinin Rasyonel Sayılar Konusundaki İşlemsel ve Kavramsal Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi

Osman BİRGİN, Ramazan GÜRBÜZ