İngiliz Dili Eğitimi Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri ve Öğrenme Stillerinin Akademik Başarıya Olan Etkisi

Bireysel farkları düşündüğümüzde kişilik ve sonrasında kişilik özellikleri kavramlar aklımıza gelmektedir. Haslam 2007 ve Dörnyei 2005 ’ ye göre kişilik özelliklerini tanımlama çalışmalarını ilk olarak Gordon Allport ve Henry Odbert 1936’da 550.000 civarında kelime içeren geniş bir sözlüğü tarayarak, insan davranışlarını birbirinden ayıran terimleri inceleyerek yapmıştır. Bu çalışmada 17,953 tanımlayıcı kelime bulmuşlar ve bunların her birinin bireysel-farklılık değişkeni olduğunu tartışmışlardır. Daha sonra fiziksel özellikleri anlatan kelimeler ve bilişsel yeteneklerle ilgili kelimeler çıkarıldığında kelime sayısı 4.500 kelimeye düşmüştür. Daha sonrasında Raymond Cattell 1943’de bu listeyi kendi düşüncesine uygun olarak 16 faktöre düşürmüştür. Bu çalışmanın amacı iki yönlüdür. Birincisi, öğrenme stillerinin cinsiyetle olan ilişkisini bulmak; ikinci olarak da akademik başarının öğrenme stilleri ve cinsiyet tarafından tahmin edilebilirliğini sınamaktır. Bu sebeple, daha iyi dil öğrenme ve İngilizce alanındaki öğrencilerin akademik başarılarında hangi öğrenme stilinin etkili olduğu tartışılabilecektir. Stil çalışmaları aynı amaca ulaşmanın farklı yolları olduğunu varsaymaktadır ve bu da kendi tercih ettiği stille çalışma fırsatı bulan bireylerin, diğer farklı stilleri tercih edenlerle aynı derecede başarılı olacağı anlamına gelmektedir. Bu nedenle, öğrencilerin öğrenme şekilleri ile onların bilişsel stilleri arasında bir denklik olduğu zaman öğrendikleri varsayılmıştır Crozier, 1997 . Fakat McKenna 1990 bu türden araştırmaları incelediğinde bunu destekleyecek çok az sonuca ulaşmıştır. Dolayısıyla, öğretimin öğrencilerin öğrenme stillerine göre düzenlenemeyeceğini söyleyebiliriz. Bu çalışmada İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin öğrenme stilleri, onların öğrenme stilleri ve akademik başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada İnönü ve Süleyman Demirel Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümünde okuyan 118 öğrenci yer almıştır. Katılımcıların öğrenme stillerini ortaya çıkarmak için Cesur 2008 tarafından adapte edilen 52 maddelik “Öğrenme Stilleri Anketi” kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarında İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin görsel, içe kapanık, sıralı, sentezleyici, tümdengelim ve yansıtmacı öğrenmeyi tercih ettikleri anlaşılmıştır. Fakat bu eğilim katılımcı öğrencilerin %80’ini oluşturan kız öğrencilerin cevaplarıyla ortaya çıkmıştır. Kız ve erkeklerin tercihleri ayrı ayrı analiz edildiğinde ise kız öğrenciler görsel, içedönük, sıralı, sentezleyici, analitik, tümevarım, tümdengelim, tepkisel ve yansıtmacı stilleri tercih ederken, erkek öğrenciler daha çok dışadönük ve rastgele yaratıcı, düşüncede sıraya bağlı gitmeyen öğrenme stilleri tercih etmişlerdir. Öğrencilerin akademik başarıları incelendiğinde ise kız öğrencilerin aldıkları notların anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştır

LEARNING STYLES OF ELT STUDENTS AND THE RELATIONSHIP WITH THEIR ACADEMIC SUCCESS AND LEARNING STYLES

The present study aims to document ELT students’ learning style, the relationship between ELT students’ learning styles and academic success. The number of students participated in the study was 118; 1st, 2nd, 3rd, 4thyear ELT students from İnönü University and Süleyman Demirel University. A 52-item Turkish Learning Style Survey adapted by Cesur 2008 from Cohen, Oxford and Chi’s 2001 Learning Style Survey was used to reveal the students’ learning styles. For the academic success the students’ cumulative grade point averages were taken into consideration. Turkish ELT students prefer visual, introvert, sequential, synthesizing, deductive and reflective learning styles. However, females and males differ in perceptual style preferences. While females rated higher averages in visual, introvert, sequential, synthesizing, analytical, inductive, deductive, reactional and reflective styles; males rated higher only in terms of extrovert and random. Both genders rated almost the same in terms of audial style. The findings suggest that there is a statistically significant difference between girls’ and boys’ academic achievement girls being more successful , and girls’ rating higher grades in nine of the learning styles and boys’ rating higher grades only in two of the styles account for, albeit to a limited extent, the difference between their academic achievements

___

  • Cesur, M. O., (2008), Üniversite Hazırlık Sınıfı Ögrencilerinin Yabancı Dil Ögrenme Stratejileri, Ögrenme Stili Tercihi ve Yabancı Dil Akademik Başarısı Arasındaki Açıklayıcı ve Yordayıcı İlişkiler Örüntüsü. Unpublished Doctoral Dissertation, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Chen, M., (2009), “Influence of Grade Level on Perceptual Learning Style Preferences and Language Learning Strategies of Taiwanese English as a Foreign Language Learners”, Learning and Individual Differences, 19, ss. 304–308.
  • Crozier, W. R., (1997), Individual Learners: Personality Differences in Education, New York: Routledge.
  • Cohen, A. D., Oxford, R. L. & Chi, J. C. (2001), Learning Style Survey, Online: http//carla.acad.umn.edu/profiles/Cohen-profile.html.
  • Colucciello, M., (2009), “Relationships Between Critical Thinking Dispositions and Learning Styles”, Journal of Professional Nursing, 15 (5), ss. 294-301.
  • Dörnyei, Z., (2005), The Psychology of the Language Learner: Individual Differences in Second Language Acquisition, Mahwah, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.
  • Dumont, F., (2010), A History of Personality Psychology: Theory, Science, and Research from Hellenism to the Twenty- First Century, Cambridge: Cambridge University Press.
  • Haslam, N., (2007), Introduction to Personality and Intelligence, London: SAGE Publications.
  • Isemonger, I. & Watanabe, K., (2007), “The Construct Validity of Scores on a Japanese Version of the Perceptual Component of the Style Analysis Survey”, System, 35, ss. 134–147. Joy, S. & Kolb, D., (2009), “Are There Cultural Differences in Learning Style?”, International Journal of Intercultural Relations, 33, ss. 69–85.
  • McKenna, F. P., (1990), “Learning Implications of Field Dependence–Independence: Cognitive Style versus Cognitive Ability”, Applied Cognitive Psychology, 4, ss. 425–437.
  • Richardson, J. T. E., (2011), “Approaches to Studying, Conceptions of Learning and Learning Styles in Higher Education”, Learning and Individual Differences, 21, ss. 288–293.
  • Skehan, P., (1991), “Individual Differences in Second Language Learning”, Studies in Second Language Acquisition, 13 (2), ss. 275–298.
  • Tinajero, C. & Paramo, F., (1998), “Field Dependence-Independence in Second-Language Acquisition: Some Forgotten Aspects”, The Spanish Journal of Psychology, 1 (1), ss. 32-38.