AİLE YAŞAM DÖNGÜSÜ ÖLÇEĞİ GELİŞTİRME ÇALIŞMASI: EŞLERİN FARKLI DÖNGÜLERDEKİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu araştırma ülkemizin sosyo-kültürel yapısı göz önüne alınarak, eşlerin farklı döngülerdeki tutum ve davranışlarında meydana gelen değişimleri belirlemeye yönelik bir ‘Aile Yaşam Döngüsü Ölçeği’ geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, çalışmada örneklem grubuna uygulanan anket formundan elde edilen verilerden hareketle, aile yaşam döngüsü ölçeğinin geçerliliği ve güvenirliliği ile ilgili yapılan analiz ve değerlendirmelere yer verilmiş ve eşlerin aile yaşam döngüsü süreçleri içindeki tutum düzeylerini yansıtan bulgular ortaya konmaya çalışılmıştır. İki faktörlü (bağımsız değişken) olarak planlanan çalışmada veriler yüzde, frekans dağılımı,  aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü ve çift yönlü varyans analizi (ANOVA), Lsd Post-hoc çoklu karşılaştırma testi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir.

___

  • Hogan, D. P. (2000). “Life Cycle”, E. F. Borgatta-R. Montgomery (Ed.), Volume 3, New York: The Gale Group,
  • Glick P. C., Parke, R., “New Approaches in Studying the Life Cycle of the Family” Demography, Vol. 2, 1965, 187–202.
  • Selman, A., Uçar, R., “Türk Toplumu Bağlamında Aile Yaşam Döngüsü Süreçleri”, Toplum Bilimleri, Temmuz-Aralık, 11 (22), 213-234.
  • Meijer, G., (2006),.Heterodox Views on Economics and the Economy of the Global Society, The Netherlands,: Wageningen Academic Publishers.
  • Arslantürk, Z., (2012). “Din Sosyolojisinde Yöntem ve Teknikler”, Akyüz, N. Çapcıoğlu İ. (Ed.),Ana Başlıklarıyla Din Sosyolojisi, içinde, Ankara: Grafiker Yayınları.
  • Günay, Ü., (2006). Din Sosyolojisi, İstanbul: İnsan Yayınları.