AVRUPA BİRLİĞİ HUKUK DÜZENİNDEKİ İNSAN HAKLARI ANLAYIŞINA AVRUPA BİRLİĞİ TEMEL HAKLAR ŞARTININ GETİRDİKLERİ

Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Şartı, Avrupa Toplulukları'nın kuruluş yıllarından itibaren, temel haklar ile ilgili var olan düzenleme eksikliğinin tamamlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı yayımlanmadan önceki dönemde konu ile ilgili olarak oluşan Avrupa Topluluğu Adalet Divanı'nın (ATAD) içtihadı ve Birlik organlarının konu ile ilgili faaliyetleri ele alınmıştır. Çalışmada, Temel Haklar Şartı'nın hazırlanışı, kapsamı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile ilişkisi hakkında bilgi verilmiştir.Çalışmanın temel amacı, Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı'nın hukuki niteliğinin 13 Aralık 2007'de imzalanan Reform Antlaşması ışığında, Birlik hukukundaki yerinin netleştirilmesi ve bu Şart'ın Avrupa Birliği hukuk düzenindeki insan hakları anlayışına getireceklerinin değerlendirilmesidir. Burada, Reform Antlaşması'nda Şart'a sadece atıfta bulunulmasının, Şart'ın hukuki olarak bağlayıcılık kazanması yönünde, olumsuz önemli bir değişikliğe yer vermeyeceği ifade edilebilir. Bu değerlendirme yapılırken sonuç bölümünde, Şart'ın hukuki niteliğinin netleşmesi ile AB vatandaşlığı kavramı arasındaki bağlantıya da değinilmiştir. Sonuç bölümünde, yapılan inceleme ve çalışmalar, genel olarak değerlendirilmiş ve çıkarımlar yapılmıştır.

THE CONTRIBUTIONS OF THE CHARTER OF FUNDAMENTAL RIGHTS OF THE EUROPEAN UNION TO THE HUMAN RIGHTS CONCEPT IN EUROPEAN UNION LAW SYSTEM

Since the foundation of the European Communities, the Charter of Fundamental Rights of the EU has been important in terms of fulfilling the inadequacies at the regulations related to fundamental rights. In the article, the jurisprudence of the European Court of Justice and the acts of the EU institutions upon the subject before the Charter of Fundamental Rights of the EU was published is researched. In the article, information is provided about preparing the Charter of Fundamental Rights, its scope and its relation with European Convention on Human Rights. In the light of the Reform Treaty signed in 13 December 2007 about the legal aspect of the Charter of Fundamental Rights of the EU, the main objective of our article is to make the position of the Charter in the Union law clear and to evaluate what this Charter will bring to the concept of human rights in EU law. Due to the fact that only a reference is made to the Charter in the Reform Treaty, we can say that no important negative change will occur in terms of Charter’s binding character.