NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ

Tarihten sosyolojiye, dinden felsefe, ahlak ve edebiyata kadar oldukça geniş bir yelpazede verdiği eserleriyle, Türk düşünce hayatının önemli kilometre taşlarından biri olan Nurettin Topçu, mücadelesini verdiği değerlerin -yeniden- hayata geçirileceği biricik mekân olarak gördüğü Anadolu’ya büyük bir değer atfetmektedir. Nurettin Topçu’nun Anadolu merkezli medeniyetçilik anlayışını, aynı zamanda milliyetçi bir bakış açısı ve İslâm dininin temel değerleriyle harmanladığı görülmektedir. Topçu, hem özlediği medeniyete ilişkin hem de Batı medeniyetine dair önemli tespit ve değerlendirmelerde bulunmanın yanı sıra bir aksiyon adamı olarak da bu anlayışını hayata geçirmenin kaygısı içerisinde olmuştur. Biz bu makalede, Arnold Toynbee, Fernand Braudel, Samuel P. Huntington ve İbn Haldun gibi, çeşitli bilim ve düşünce adamlarının yaklaşımlarından da faydalanarak, medeniyetin bir kavram ve olgu olarak insanlık tarihinde aldığı/alması gereken önemli role işaret ettikten sonra, Nurettin Topçu’nun medeniyete milli bir alan açma gayreti olarak görülebilecek Anadolu mahreçli medeniyet yaklaşımını ele alarak analiz etmeye çalışacağız.

NURETTIN TOPCU AND THE PERSPECTIVE OF ANATOLIAN CIVILIZATION AS A EFFORT TO CREATE A NATIONALISTIC SPACE IN CIVILIZATION

Nurettin Topcu who is one of the significant milestones of the Turkish intellectual life with his works in a wide range from history to sociology, ethics, religion to philosophy and literature attributes great importance to Anatolia which is the only place he sees as the (re)implementation of the values that he fights for. It has been observed that Topcu who integrates the Anatolian centered nationalism understanding with the Islamic religious values at the same time with nationalist paradigm, makes crucial evaluation on the Western civilization and the civilization that he longs for. In the article, we analyze the Nurettin Topcu’s Anatolian centered civilization approach which can be seen as an enthusiasm to create a nationalistic space in civilization after noticing the important role of the “civilization” as a concept and phenomenon that (must) take place in the human history by following up the approaches from various scientists and intellectuals like Arnold Toynbee, Fernand Braudel, Samuel P.Huntington, and İbn Haldun.