Haziran 1967 Savaşının Nizar Kabbani Şiirindeki Etkisi

Suriyeli şair Nizar Kabbani, modern çağın en önemli Arap şairlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kadınlar hakkında yazdığı şiirlerle meşhur olmuştur. Şöhretinin Kadınlar hakkındaki şiirleriyle olmasına rağmen onun ülkesininin meselelerinden uzak kalmadığını da görmekteyiz. Yaşadığı çalkantılı dönemin sorunlarına da eğilerek yazmış olduğu şiirleriyle halkının da sesine kulak vermiştir. Yaratıcılığını bu konulara yönelerek de göstermiştir. Ardı arkası kesilmeyen trajedilerin, modern zamanın getirmiş olduğu sorunların, Ve bu sorunları  onun üzerinde bıraktığı etkileri, bu gerilemelerin ve trajedilerin üstesinden nasıl gelineceği, sıkı bir şekilde, görevi ihmal etmeksizin, gereksiz ve önemsiz işlerden ve tartışmalardan uzak durarak nasıl zafere ulaşılabileceği , konusunda halkına çağrı yaparak çözüm yolları sunmuş ve halkına eserleriyle yol göstermiştir.             Haziran 1967 savaşında Arapların İsrail'e karşı yenilgisi üzerine Sina, Golan ve Batı Şeria'nın alınması, ve daha önce Araplardan alınan topraklar, Nizar Kabbani'nin şiirinde çok etki etmiştir. Çünkü bu olaylar şairde acı bir his bırakmış, bu yenilgi şairin şiirlerinde ele aldığı en önemli konulardan biri haline gelmiştir.  İçinde yaşadığı şiirleri ve yenilgi duygularını şiirine yansıtmıştır.             Bu çalışmanın amacı, şairi kısa bir özetle tanıtmak ve 1967 Haziran Savaşı ile ilgili şiirlerinde ele alınan en önemli konuları sunmaktır. Bu konular: Haziran Savaşının sonuçları, Arapların yenilgisinin sebepleri ve bunların üstesinden gelmenin yolları, daha sonra şiirin teknik yapısını incelemek ve şairin inşa ettiği sanatsal araçları vurgulamaktır. Yani: Şiir-Kuran iç içe geçme, sembolleştirme, tekrarlama, daha sonra şiirsel sözlüğünde yeni sözcük kapasitesini ortaya çıkışını vurgulamaktır.

The Impact of the June War in 1967 Upon Nizar Qubbani's Poetry

The Syrian poet, Nizar Qubbani, is regarded one of the most magnificent Arab poets of modern age. He became famous for his poems to have written about women.Although his fame is based on his poems about Women, we see that he is not far from the problems of his country. He also listened to the voice of his people with his poems, which he wrote by focusing on the problems of his turbulent period. He also showed his creativity by focusing on these issues. He has masterfully processed the tragedies that are not interrupted, the problems brought about by the modern times and the effects that these problems have on him, and showed the people how to overcome these tragedies, how to overcome these tragedies strictly, without neglecting the task, and avoiding unnecessary and insignificant works and discussions,presented and guided his people with his works.After the defeat of the Arabs in Israel in the war of June 1967, the acquisition of Sinai, Golan and the West Bank and the lands taken from the Arabs had a great impact on Nizar Kabbanî's poetry. Because these events left a painful feeling in the poet and this defeat made it one of the most important issues that the poet dealt with. The poet reflected the tension he lived in and the sense of defeat caused by the war in his poetry.The aim of this study is to introduce the poet in a short summary and to present the most important topics discussed in his poems related to the June 1967 War. These topics include: the results of the June War, the causes of the defeats of the Arabs, and ways to overcome them, and then examine the technical structure of the poem and emphasize the artistic tools the poet built. So: Poetry-Quran is to emphasize the emergence of nesting, symbolization, repetition, and then the emergence of new word capacity in the poetic dictionary

___

  • Adonîs, Ali Ahmed. Zemenu’ş-şiir. 2.baskı. Beyrut: Daru’l-‘vde, ts.
  • Deylemî, Esîl. el-İnziyahu’l-uslubî fî şiiri Nizâr Kabbanî. Yüksek Lisans Tezi, Eş-Şarku’l-Avsat Üniversitesi, 2016.
  • Şerîf, Hişâm. Nizâr Kabbanî Şâ‘iru’l-Mer‘ti ve’l-Vatan. Yüksek Lisans Tezi, Ebu Bekir Belkāyid Üniversitesi, 2016.
  • Şukri, Gāli. Şiirune’l-Hadis ile eyn. 2.baskı. Beyrut: Daru’ş-Şuruk, 1991.
  • ‘âur, Fehd Nâsir. et-Tekrâru fî şiir Mahmud Darvîş. 1.bası. Beyrût: el- Muessesetu’l-‘arabiyyetu li’d-Diraseti ve’n-Neşr, 2004.
  • Abdu’l-Hamid, Şâkir. el-Ususu’n-nefsiyyetu li’l-ibde’il-edebî. Kahira: el-Hey‘etu’l-Mısriyyetu’l-‘âmmetu Li’l-Kitêb, 1992.
  • ‘ubeydet, ‘ednên. “Mafhûmu’ş-şiir ‘inde Nizâr Kabbenî”. Mecelletu Merkez el-Vesa‘ki ve’d-Dirâseti’l-İnseniyye fî Cêmi‘eti Katar 9 (1997): 365-397.
  • Ömer, Ahmed Muhtâr. İlmu’d-dilêle. 5.baskı. Kahire: Âlemu-l Kitêb, 1988.
  • Ali, Mustafa. et-Tenâsu’l-Kur’anî fî şiiri Nizâr Kabbanî. Mecelletu Cemi‘ati Tekrît Li’l-‘ulûm 19/7 (Temmuz 2012): 235-268.
  • ‘ayêyde, ‘âtif. er-Rumûzu’l-Mihvariyyetu fi şiiri Mahmud Darviş. Yüksek Lisans Tezi, Mu'te Üniversitesi, 2015.
  • Gazzâlî, hâlid. “Enmâtu’s-sureti ve ed-dlêleti’n-nefsiyye fî’ş- şiiri’l-‘erebî’l-hadîs fî’l-yemen”. Mecelltu Cêmi‘eti Dimeşk 27/1ve2 (2011): 263-301.
  • Fâhurî, Hanne. el-Cêmi‘u fi târîhi’l-edebi’l-hadis. 1.baskı. Beyrut: Daru’l-Cil, 1986.
  • Feyrûzâbâdî, Mecd E’d-Din Muhammed bin Yaqoub. “Cef”. el-Kāmûs el-Muhît. Thk. Muhammed Na’îm el-’rksûsî. Beyrut: Muessesetu e’r-risêle, 1426/2005.
  • Kabbanî, Nizâr. el-E‘mêlu’s-siyesiyyetu’l-kêmile. Beyrût: Menşuratu Nizâr Kabbanî, ts.
  • Kabbanî, Nizâr. el-E‘mêlu’s-siyesiyyetu’l-kêmile. 2.baskı. Beyrût: Menşuratu Nizâr Kabbanî, 1999.
  • Kabbanî, Nizâr. Kıssati me‘’ş-şiir. baskısız, ts.
  • kavâsmeh, Hişâm. er-Ru‘yetu ve’t-teşkilu fi şiir Nizâr Kabbanî. Yüksek Lisans Tezi, Mutah Üniversitesi, 2009.
  • Kavâkibî, Abdu’r-Rahmân. Tabei‘’l-istibdêd ve mesâri‘u’l-isti‘bâd. 3.baskı. Beyrût: Daru’n- Nafâis, 2006.
  • Mukālih, Abdulazîz. eş-Şiiru beyne’r-ru‘ye ve et-teşkil. Dimeşk: Dâru Tlâs, 1981.
  • Meydênî, Ahmed Bin Muhammed Bin İbrahîm. Mecme‘ul-emsêl. Tah. Muhammed Muhyi’d-Din Abdu’l-Hamid. Kahire: Matbaatu’s-Suneti’l-Muhammediyye, 1955.