İŞLETMELERDE ÖRTÜLÜ BİLGİNİN SOMUTLAŞTIRILMASI İLE OLASI STRATEJİK RİSK SENDROMLARINA İLİŞKİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Bu makale örtülü bilginin kavramsal bir analiziyle birlikte örtülü bilginin genel özellikleri ve kaynakları üzerinde durmaktadır. Makalenin amacı ise yenilik ve rekabet avantajı yaratmada örtülü bilginin somutlaştırılmasının önemini vurgulamak ve aynı zamanda örtülü bilginin somutlaştırılması sürecinde ortaya çıkabilecek olası stratejik risk sendromlarına ilişkin çözüm önerileri getirebilmektir. Bu bağlamda makale dört temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örtülü bilgi kavramı ve bu kavramla ilişkili genel özellikler ele alınmaktadır. İkinci bölüme gelindiğinde ise bu bölümde işletmeleri örtülü bilginin somutlaştırılmasına yönelten nedenlerin irdeleme konusu yapıldığı görülmektedir. Makalenin üçüncü bölümü örtülü bilginin somutlaştırılma sürecindeki işlemler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Somutlaştırma sürecindeki işlemler bu bölümde üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar çekirdek işlemler, geliştirici işlemler ve dönüştürücü işlemlerdir. Makalenin dördüncü ve son bölümünde ise örtülü bilginin somutlaştırılması sürecinde karşılaşılabilecek olası stratejik risk sendromları irdelenmektedir. Bu bölümde olası stratejik risk sendromlarına ilişkin çözüm önerileri ortaya konmaya çalışılırken özellikle işgören bağlılığı, prosedürel adalet, prosedürel bilgilendirme ile örgüt içi iletişimin sözü edilen sendromları aşmadaki kilit rolleri ve önemi üzerinde durulmaktadır.

STRUGGLES FOR TRANSFORMING TACIT KNOWLEDGE INTO AN EXPLICIT/COMMON VALUE FORM IN FIRMS AND SOLUTION PROPOSALS FOR STRATEGIC RISK SENDROMS PROBABLY APPEARED IN TRANSFORMATION PROCESS

This paper reports on a conceptual analysis of tacit knowledge with its general characteristics and foundations. The objective of this paper is to emphasize the critical role of transforming tacit knowledge into a common organizational value in innovation and creating competitive advantage and demonstrate outstanding solutions for strategic risk sendroms appeared during this transformation process. For that purpose, this study includes four main parts. In the first part, tacit knowledge and its characteristics are examined. In the second part, the causes that encourage the firms to transform tacit knowlede into an explicit form are being analyzed. The third part focuses on transforming process including three main functions. These functions are core, developing and maturing functions. In the last part, strategic risk sendroms probably being faced in transforming process are examined. Employee commitment, procedural justice, procedural knowledge and communication are defined as critical tools to overcome strategic risk sendroms appeared in transformation process.