BEZDİRİNİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: ANKARA’DA BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmada, Ankara ilindeki bir özel hastanenin çalışanları arasında iş yeri bezdiri davranışlarının, sağlık çalışanlarının iş performansı, iş tatmini ve işten ayrılma niyetine etkisi incelenmiştir. Bireylere uygulanan bezdiri davranışı ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve aynı yönde ilişki, performans ile ise, beklendiği üzere anlamlı ve ters yönde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, iş tatmini ile işten ayrılma niyeti arasında da anlamlı ve ters yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında yapısal eşitlik model (YEM) türleri arasında değerlendirilen, gözlenen değişkenler arasındaki ilişki ağlarını incelemeye yönelik olan bir yol analizi modeli ele alınmıştır. Uyum iyiliği istatistikleri olarak adlandırılan değerler, her bir modelin bir bütün olarak veri tarafından kabul edilebilirliğinin kararına olanak sağlamıştır. Analiz kapsamında elde edilen sonuçlar, faktör yapısının genel anlamda kabul edilebilir sınırlar içinde olduğunu ortaya koymuştur.

THE INFLUENCE OF WORKPLACE BULLYING ON EMPLOYEES’ JOB PERFORMANCE, JOB SATISFACTION AND TURNOVER INTENTION: A RESEARCH IN ANKARA

This paper presents a study that was conducted at a private hospital at the vicinity of Ankara and examined bullying among the health staff, the individual and interactive effects of bullying on the work performance, job satisfaction, turnover intention of the employees. It has been determined that there is a positive correlation between the workplace bullying behaviours exerted to the individuals and turnover intention whereas a negative correlation was observed between the workplace bullying and work performance, as it has been anticipated. In addition, a negative correlation was determined between job satisfaction and turnover intention. Within the content of this study, path analysis modelling which is considered applicable among the structural equation modelling (SEM) types-aimed at studying the relationship grid among the observed variables is used to test the proposed hypotheses on this subject. The values defined as Goodness of Fit Indices provide with the decision of the acceptability of each model as a whole by the data. The findings obtained under the scope of the analysis have demonstrated that the factor structure in general sense is within the acceptable limits.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi