İŞYERİNDE SANAL TEMBELLİK DAVRANIŞI VE ETKİN ZAMAN YÖNETİMİ İLİŞKİSİ: BİR KAMU KURUMUNDA ARAŞTIRMA

Zaman yönetimi günümüz işletmelerindeki en büyük rekabet silahlarından birisidir. Örgütün zamanından alıkonulan bir dakika bile büyük önem taşımaktadır. Teknolojinin yaygınlaşması ile beraber internet, bilgisayarlar ve akıllı telefonlar insan hayatının her anını işgal eder hale gelmiştir. İnternet ve bilgisayar teknolojileri iş yapma yöntemlerini pratikleştirerek ve kısaltarak işletmeler için vazgeçilmez bir iş görme vasıtası haline gelmiştir. Ancak internet yararlarının yanı sıra birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. İşgörenlerin interneti mesai saatleri içinde iş dışı amaçlarla kullanmaları günümüzde sık karşılaşılan bir durum haline gelmiştir. Literatürde sanal tembellik adı verilen bu davranış işletmelerde zaman, maliyet ve verimlilik kayıplarına neden olmakta, işletmeyi çeşitli yasal yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, işyerinde sanal tembellik davranışı ve etkin zaman yönetimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma sonucunda, zaman yönetimi ölçeğinin alt boyutu olan zaman tuzaklarının sanal tembellik davranışını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir.

THE RELATIONSHIP BETWEEN CYBERLOAFING AND EFFICIENT TIME MANAGEMENT AT THE WORKPLACE: A RESEARCH IN A PUBLIC INSTITUTION

Time management is one of the major competitive weapon in today’s business. Even detained one minute from the time of organization is quite important. Internet, computers and smartphones have become occupies every moment of human life with the spread of technology. Internet and computer technology has become an indispensable means of doing business by making them practical and shorten. However, Internet reveals many problems in addition to its benefits. Employees who use the Internet for non-business purposes in working hours has become a common situation. This behavior, which called in the literature as cyberloafing, causes costs and productivity losses in companies and could leave the company facing with a variety of legal sanctions. The purpose of this study is to determine the relationship between the cyberloafing behavior and efficient time management. As a result time traps which are the subscale of time management scale has been found to affect the cyberloafing behavior positively.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi  Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi