Türkiye’de Veri Madenciliği Konusunda Yapılan Lisansüstü Tezler Üzerine Bir Araştırma

Son yıllarda, veri madenciliği araç ve teknikleri; bireylerin ve organizasyonların farklı yapıdaki ve farklı amaçlarla çözümlemeye çalıştıkları problemlerine yanıt vermektedir. Bu nedenle akademik sahada da veri madenciliği, araştırmacıların ilgisini çeken bir alandır. Bilimsel ve teknolojik yenilikleri lisansüstü tezlerde gözlemlemek mümkündür. Lisansüstü tezlerin içerikleri bu açıdan önemlidir. Bu araştırmanın amacı Türkiye’deki üniversitelerde erişim olanağı bulunan ve “veri madenciliği” sorgusu ile ulaşılabilen yüksek lisans ve doktora tezlerini farklı açılardan incelemektir. Çalışmada, sosyal bilimler alanında veri madenciliği sorgusu ile 116 lisansüstü tez olduğu tespit edilmiştir. Bu tezlerden 22 tanesi analizlere dâhil edilememiştir. Ulaşılabilen 94 adet tezin tipi (yüksek lisans/doktora), yazım dillerinin ne olduğu, hazırlandıkları üniversiteler ve anabilim dalları, uygulandıkları alanlar, incelemeye tabi tutulmuştur. Ayrıca tezlerde bir uygulama söz konusu ise bu uygulamanın hangi veri madenciliği algoritmaları ve yazılımları ile yapıldığı gibi kriterler incelenmiştir. Bunlara ek olarak tezlerin anabilim dalı ve uygulama alanlarında yıllara göre değişimler de irdelenmiştir.

A Research On Graduate Thesıs On Data Mining In Turkey

In recent years, individuals and organizations are trying to solve varied problems which have different structures and purposes by using data mining tools and techniques. For this reason, data mining is a subject that attracts researchers' attention in the academic field. Scientific and technological innovations can be observed in post graduate theses. Therefore, the contents of the thesis are important in this regard. The aim of this research is to examine the graduate and doctoral dissertations which can be reached with the keyword; "data mining" that made at the universities in Turkey from different angles. In the study, 116 post graduate theses were identified with the query of data mining in the field of social sciences. 22 of these theses were not included in the research. Type of the theses (masters / doctorate), languages, universities and branches where the theses were made, implementation areas are examined for 94 theses that reviewable. Besides, if there is an application in theses than it is examined which data mining algorithms and software were used to conduct the application. In addition to this, the theses have been studied in terms of the changes in the field and application areas according to the years.

___

  • Akal, F. Ş. (2010). Link Analizi Ve Bir İletişim Şebekesi Uygulaması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Akçapınar, G. (2014). Çevrimiçi öğrenme ortamındaki etkileşim verilerine göre öğrencilerin akademik performanslarının veri madenciliği yaklaşımı ile modellenmesi. Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Akçay, A. (2014). Bilgi ve Belge Yönetiminde veri madenciliği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Akgün, A. (2012) Seyahat acentelerinde veri madenciliği: Antalya bölgesinde bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Akın, Y. K. (2008). Veri madenciliğinde kümeleme algoritmaları ve kümeleme analizi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Akpınar, H. (2000) Veri Tabanlarında Bilgi Keşfi ve Veri Madenciliği, İ. Ü. işletme Fakültesi Dergisi, 29 (1), 1-22.
  • Aksoy, E. (2014). Matematik alanında üstün yetenekli ve zekalı öğrencilerin bazı değişkenler açısından veri madenciliği ile belirlenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Aksoy, İ. (2010). Finding HiddenPatterns Of Hospital Infections On The Newborn In Turkey: A Data Mining Approach. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Alkan, G. (2014). Türkiye’de Muhasebe Alanında Yapılan Lisansüstü Tez Çalışmaları Üzerine Bir Araştırma (1984-2012). Muhasebe ve Finansman Dergisi, 61, 41-52
  • Aras, M. E. (2010). Birliktelik Kuralları İle Web Siteleri İçin Tavsiye Motoru Uygulaması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Asilkan, Ö. (2008). Veri madenciliği kullanılarak ikinci el otomobil pazarında fiyat tahmini. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Aslay, F. (2013). Meteorolojik Parametreler Kullanılarak Yapay Sinir Ağları İle Toprak Sıcaklığının Tahmini. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Aydın, S. (2007) Veri madenciliği ve Anadolu Üniversitesi uzaktan eğitim sisteminde bir uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • Aydoğdu, Y. (2011). Evaluating e-learningenvironmentbyusingdataminingtechniques, Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Aytekin, Ç. (2011). Müşteri ilişkileri yönetimi için bloglar üzerinde fikir madenciliği. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Bayrakçı, S. (2015). Sosyal Bilimlerdeki Akademik Çalışmalarda Büyük Veri Kullanımı.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Becerikli, S. Y. (2013).Türkiye’de Sağlık iletişimi Üzerine Yazılan Lisansüstü Tezlerin Bibliyometrik Analizi: Eleştirel Bir Bakış, Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi, 12(2), 25-36.
  • Bilekdemir, G. (2010). Veri madenciliği tekniklerini kullanarak üretim süresi tahmini ve bir uygulama.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Bilgin, Ş. (2013). Banka müşterilerinin internet bankacılığına ilişkin yaklaşımlarının veri madenciliği teknikleri ile incelenmesi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Birinkulu, Ö. S. (2006). Müşteri ilişkileri yönetiminde veri madenciliği ve bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Boran, L. (2012). Veri Madenciliğinin Türkİşletmelerin Finansal Tablolarına Uygulanması Ve Uygulama Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Boyalı, A. (2007). A datamining model forpredictingstocksthatwilloutperformthe IMKB usingfundamentalanalysis. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Buruncuk, G. (2006). Data miningforcustomersegmentationandprofiling: A casestudyfor a fastmoving. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ceyhan, İ. F. (2014). Bağımsız denetim kalitesini artırıcı bir yöntem olarak veri madenciliği: Borsa İstanbul uygulaması. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Coşkun, M. (2013). A Web BasedMultı-CrıterıaDecısıonSupportSystemForDepartmentSelectıonProcess Of VocatıonalHıgh School Students. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çakır Ö. (2008). Veri madenciliğinde sınıflandırma yöntemlerinin karsılaştırılması “bankacılık müsteriveri tabanı üzerinde bir uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çam, S. (2014). Veri Madenciliğinde Kümeleme Analizi Ve Sağlık Sektöründe Bir Uygulaması.Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sivas.
  • Çelik, M. (2009). Veri Madenciliğinde Kullanılan Sınıflandırma Yöntemleri ve Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çelik, N. (2016). Yenilikçilik Konusunda Yapılan Doktora Tezlerinin İçerik Analizi Yöntemiyle Değerlendirilmesi. Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, 2 (1), 29-42
  • Daylan, A. (2008). Experimentalstudyforextendingdataminingstandards.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Delibaş, E. (2010). Birliktelik Analizi İle Reçeteli İlaç Satışları Üzerinde Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sivas.
  • Demir, B. (2012). Individualdifferences in willingnesstobecome an organ donor: A data-miningapproachtoreasonedaction. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Doğan, N. (2010). Analysis andapplications of data miningalgorithms., Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Doğru, M., Gençosman, T., Ataalkın, A. N. ve Şeker, F. (2012). Fen Bilimleri Eğitiminde Çalışılan Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin Analizi, Türk Fen Eğitimi Dergisi, 9(1), 49-64.
  • Dursun, İ. ve Gündüz S. (2016).Türkiye’de Sorumlu Tüketim Davranışı Üzerine Araştırmalar: Ulusal Makaleler ve Lisansüstü Tezler Üzerine Bir Derleme, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(4),1365-1391.
  • Ekim, S. (2010). Banka etkinliği ve finansal performans ilişkisi: Türk bankacılık sektöründe veri madenciliği uygulaması.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Ekinci, T. (2009). Veri madenciliği ve telekomünikasyon sektöründe uygulaması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Erdem, S. ve Özdağoğlu, G. (2008). Ege Bölgesi’ndeki bir Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Acil Hasta Verilerinin Veri Madenciliği ile Analiz Edilmesi, Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 9(2), 261-270. Erdoğan, Ş. Z. (2004). Veri madenciliği ve veri madenciliğinde kullanılan K-Means algoritmasının öğrenci veri tabanında uygulanması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Erdoğmuş, F. U. ve Çağıltay, K. (2009). Türkiye’de Eğitim Teknolojileri Alanında Yapılan Master ve Doktora Tezlerinde Genel Eğilimler, XI. Akademik Bilişim Konferansı (11-13 Şubat 2009) Bildirileri, Harran Üniversitesi, Şanlıurfa.
  • Ergün, E. (2008). Ürün kategorileri arasındaki satış ilişkisinin birliktelik kuralları veKümeleme analizi ile belirlenmesi ve perakende sektöründe bir uygulama.Yayımlanmamış Doktora Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyon.
  • Esen, M. F. (2009). Veri tabanlarından bilgi keşfi: Veri madenciliği ve bir sağlık uygulaması.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Esen, M. F. (2015). İçeriden Öğrenenler Ticaretinin Tespitinde Veri Madenciliği Yaklaşımı.Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ezerçe, A. (2008). Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ve veri madenciliği (datamining): Tekstil sektöründe bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Gemici, B. (2012). Veri madenciliği ve bir uygulaması.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Gezgin, O. (2009). E-Ticaret E-Devlet İlişkisi Ve Türkiye’de Elektronik Ticaret. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Gökgöz, K. B. (2015). Veri Madenciliği İle Tıbbi Cihaz Bakım Karar Modeli. Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • Gökmen, Ş. (2014). Müşteri İlişkileri Yönetiminde Bir Araç Olarak Veri Madenciliği Ve Perakende Sektöründe Bir Uygulama.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Gün, A. N. (2008). Assortmentplanningusingdataminingalgorithms.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Gündüz, A. (2014).İşletme çalışanları tarafından yapılan hileler ve çalışan hilelerinin tespitiyle ilgili bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Hand, D.,Mannila, H. &Smyth, P. (2001). Principles of Data Mining. MIT Press, Cambridge, MA.
  • Hark, C. (2013). Öğrencilerin akıllı tahtaya ilişkin tutumlarının incelenmesine yönelik bir veri madenciliği uygulaması.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • Irmak, S. (2009). Veri madenciliği yöntemleri ile sağlık sektörü veritabanlarında bilgi keşfi: Tanımlayıcı ve kestirimci model uygulamaları.Yayımlanmamış Doktora Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Karadeniz, N. (2008). Müşteri ilişkileri yönetimi açısından veri madenciliği yöntemi ve hizmet sektörü üzerine bir uygulama. Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Karagöz, N. E. (2007). Market veri tabanında veri madenciliği uygulaması.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Karakuş, K. (2009). Veri madenciliği teknikleri ile mobil telekom sektöründe müşterilerin kredi skorlamasına ilişkin istatistiksel bir analizi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kartum, G. (2014). Kurumsal Kaynak Yönetiminde, Veri Madenciliği, Müşteri İlişkileri Yönetimi Ve Birebir Pazarlama Stratejisi DurumAnalizi; Netsis Yazılım Memnuniyet Araştırması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gediz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Kasap, E. (2007). Sigortacılık sektöründe müşteri ilişkileri yönetimi yaklaşımıyla veri madenciliği teknikleri ve bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Bankacılık Ve Sigortacılık Enstitüsü, İstanbul.
  • Kılıç, Y. (2011). Finansal Başarısızlık Tahmininde Veri Madenciliğinin Kullanılması: İmkb’de Bir Uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  • Kışlak, İ. (2009). Veri madenciliği yöntemi ile Türkiye'deki hava kirliliği durum analizi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bolu.
  • Kiremitçi, B. (2005). Veri ambarlarında veri madenciliği ve ulaştırma-lojistik sektöründe bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kocamaz, K. (2007). Hastane bilgi yönetim sistemlerinde veri madenciliği ve Konya Meram Tıp Fakültesi hastanesindeki hastane bilgi yönetim sistemi uygulamasının incelenmesi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Koçak, A. ve Arun, Ö. (2006). İçerik Analizi Çalışmalarında Örneklem Sorunu, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 4(3), 21-28.
  • Kolay, G. (2006). İşletmelerde bilgi sistemleri verimliliğini arttırmada veri madenciliği yöntemi: Bir simülasyon çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • Köse, Y. (2015). Değerli müşterilerde ürün kategorileri arasındaki satış ilişkilerinin veri madenciliği yöntemlerinden birliktelik kuralları ve kümeleme analizi ile belirlenmesi ve ulusal bġr perakendecide örnek uygulama,Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü Konya.
  • Krippendorff, K. (1980). Content Analysis: An IntroductiontoItsMethodology. Newbury Park, CA: Sage.
  • Krippendorff, K. (2004). Content Analysis: An IntroductiontoItsMethodology. Sage Publications.
  • Kuzey, C. (2012). Veri Madenciliğinde Destek Vektör Makinaları ve Karar Ağaçları Yöntemlerini Kullanarak Bilgi Çalışanlarının Kurum Performansı Üzerine Etkisinin Ölçülmesi ve Bir Uygulama. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
  • Küçüksille, E. (2009). Veri madenciliği süreci kullanılarak portföy performansının değerlendirilmesi ve İMKB hisse senetleri piyasasında bir uygulama.Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Larose, D. T. (2005). Discovering Knowledge in Data - An Introductionto Data Mining. John Wiley&SonsInc., New Jersey, USA.
  • Melek, C. (2012) Metin Madenciliği Teknikleri İle Şirketlerin Vizyon İfadelerinin Analizi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Meriç, O. A. (2004). Veri madenciliği aracı olarak genetik algoritmalar ile yapay sinir ağları ve yapay sinir ağı-genetik algoritma melez modelinin müşteri değerlendirilmesinde kullanılması., Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Nuriyev, N. (2011). Perakendecilik sektöründe veri tabanlı pazarlama yolu ile çapraz satışların desteklenmesi ve bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara ÜniversitesiSosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ordu, B. (2013). Veri Madenciliğinde Sınıflayıcı Teknikler İle Demir Çelik Sektöründe Uzun Ürünlerin Üretimine İlişkin Bir Tahmin Modellemesi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.
  • Oruç, Ş. ve Ulusoy, K. (2008). Sosyal Bilgiler Öğretimi Alanında Yapılan Tez Çalışmaları, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 26, 121-132.
  • Özbay, Ö. (2015). Öğretim Yönetim Sistemi Üzerinde Üniversite (Lisans) Düzeyindeki Öğrenci Hareketliliğinin Veri Madenciliği Yöntemleriyle Analizi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Özcan, C. (2014). Veri Madenciliğinin Güvenlik Uygulama Alanları ve Veri Madenciliği ile Sahtekârlık Analizi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Özdemir, A. (2004). Veri tabanlarında bilgi keşfi ve veri madenciliği -sağlık sektöründe uygulama-. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Özelturkay, E. Y., Yarımoğlu E. K. ve Latif, F. Ö. B. (2016). Lisansüstü Tezler: Yüksek Lisans ve Doktora Tezlerinin Analizi (1990-2014). (Ed.: Muazzez Babacan). Türkiye’de Pazarlama Biliminin Akademik Tarihi. İstanbul: Beta Yayınevi s.259-274.
  • Özseyhan, A. C. (2009). An associationrule-basedrecommendation engine foronlinedatingsites.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Özyirmidokuz, E. K. (2009). Veri madenciliği tekniklerini kullanarak imalat verilerinin modellenmesi ve analizi., Yayımlanmamış Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • Savaş, S., Topaloğlu, N. ve Yılmaz,M. (2012). Veri Madenciliği Ve Türkiye’deki Uygulama Örnekleri,İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 11(21), 1-23.
  • Seçkin, K. (2011). Metin Madenciliğinde Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması: Siyasi Parti Liderlerinin Grup Genel Toplantı Konuşmaları İle Bir Uygulama,Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Sevinç, L., Aydınlı, F. ve Yıldırım, O. (2003), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konularında Türkiye’de 1985-2001 Yılları Arasında Yapılmış Lisansüstü Tezlerine Yönelik İçerik Analizi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 87-97.
  • Silahtaroğlu, G. (2004). Veri Madenciliğinde Küme Analizi ve Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesine İlişkin Bir Uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Stemler, S. (2001). An overview of contentanalysis. PracticalAssessment, Research& Evaluation, 7(17), 1-10.
  • Sürücü, H. (2011). Mukayeseli hukukta örgütlü suçlarla mücadele için istihbarat odaklı kolluk anlayışı çerçevesinde veri madenciliğinin önemi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Genelkurmay Başkanlığı Harp Akademileri Komutanlığı Stratejik Araştırmalar Enstitüsü, İstanbul.
  • Şatır, U. (2011). Usage Of PredictiveAnalyticsForRetailSectorAnd An Application Example. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Şengür,D. (2013). Öğrencilerin akademik başarılarının veri madenciliği metotları ile tahmini, FIRAT ÜNİVERSİTESİ, EĞitiMBİLİMLER ENSTİTÜSÜ, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
  • Şık, M. Ş. (2014). Veri madenciliği ve kanser erken teşhisinde kullanımı. İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Malatya.
  • Şimşek, U. T. (2006). Veri madenciliği ve müşteri ilişkileri yönetiminde (CRM) bir uygulama. Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Taşdemir, M. (2012). Veri madenciliği: Öğrenci başarısına etki eden faktörlerin regresyon analizi ile tespiti. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.
  • Tekel, O. (2009). Business FailurePredictions in İstanbul Stock Exchange. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Orta Doğu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Tezcanlar, P. (2007). Müşteri ilişkileri yönetimi, veri madenciliği ve bir uygulama. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tolun, S. (2008). Destek Vektör Makineleri: Banka Başarısızlığının Tahmini Üzerine Bir Uygulama.Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tutal, E. (2011). Veri madenciliği teknikleri ile döviz kuru tahmini.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.
  • Uçan, Ö. (2010). Dijital kütüphanelerde veri madenciliği uygulamaları: Akdeniz Üniversitesi Merkez Kütüphanesi örneği.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Ukuş, S. G. (2014). Veri Madenciliğinin Satış Tahminleri Açısından Önemi Ve Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ulusoy, G. (2013). Karar Ağacı Analizi İle Ab Genişleme Kriterlerinin Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Uzar, C. (2013). Finansal bilgi sisteminde veri madenciliği teknolojisinin kullanılması: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama. YayımlanmamışDoktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İzmir.
  • Ülger, T. (2013). Bilgi-İletişim Teknolojileri Yatırımlarının Değerlendirilmesi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Ünlükahraman, O. (2011). Web Tabanlı Eğitimde Web Madenciliği Uygulaması İle Öğrenci Davranışlarının Analizi.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimler Enstitüsü, Elazığ.
  • Weber, R. P. (1990). Basic Content Analysis, 2nd ed. Newbury Park, CA.
  • Yakut, E. (2012). Veri madenciliği tekniklerinden C5.0 algoritması ve destek vektör makineleri ile yapay sinir ağlarının sınıflandırma başarılarının karşılaştırılması: İmalat sektöründe bir uygulama.Yayımlanmamış Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Yalçın, E. C. (2008). Proses iyileştirme çalışmalarında veri madenciliği yaklaşımının kullanılması üzerine bir çalışma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Yarlıkaş, S. (2015). Yönetim Bilişim Sistemleri Disiplininin Türkiye’deki Mevcut Durumu Üzerine Bir İnceleme, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 5(2), 136-147.
  • Yavuzalp, N. (2012). E-öğrenme ortamında kullanılan öğrenme stil ve stratejilerinin web kullanım madenciliği ile analizi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • Yılmaz, E. (2006). Kütahya ilinde sosyal sınıfların belirlenmesi ve veri madenciliği ile tüketici profilinin çıkarılmasına yönelik bir uygulama. Yayımlanmamış Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • Yılmaz, E. (2012). İstatistiksel analiz yöntemi olarak veri madenciliğinde chaıd algoritması ve türkiye’de işgücü piyasasının durumunun ve bunun nedenlerinin belirlenmesine ilişkin bir uygulama.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yılmaz, G. (2010). Development Of A ConstraintBasedSequentıalPatternMiningTool. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yılmaz, Ş. K. (2008). Veri madenciliği: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • YÖK (2010). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/dosyalar/kilavuz.pdf
  • Yücel, O. (2012). Development of a datamining software on highereducational data.Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Yüksek, N. G. (2007). Einsatzvondataminingalssegmentierungsinstrument der vorhandenenkunden - am fallbeispielvonkraftstoffsektor in der Türkei. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.