Yaratıcılığı ve Yaratıcı Sanatları Psikolojik Danışmada Kullanma: Bir Uluslararası Yaklaşım

Yaratıcılık ve yaratıcı sanatlar, dünya çapında psikolojik danışmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Bu makale, yaratıcılığın doğası, özellikle daha gündelik anlamda karşılaşılabilen ufak tefek yaratıcılık anlamındaki küçük c yaratıcılığın, psikolojik danışmalarda psikolojik danışmanlar ve danışanlar tarafından nasıl kullanılabileceği üzerinde durmaktadır. Psikolojik danışmada yaratıcılığı desteklemenin ve yaratıcılığı kullanmanın avantajları, yaratıcı sürecin adımları, yaratıcı olmaya giden aşamalar, araştırmalar ışığında vurgulanmıştır. Bunun yanısıra psikolojik danışmanların, danışanların ve kendilerinin daha yaratıcı olmalarına yardımcı olmaları amacıyla geliştirilmiş olan SCAMPER modeli tanıtılmıştır.

Using Creativity and the Creative Arts in Counseling: An International Approach

Creativity and the creative arts are an integral part of counseling worldwide. This article examines the nature of creativity, especially little c creativity, and how it can be used in counseling by counselors and clients. Advantages of fostering creativity and using creativity in counseling are highlighted along with research in this domain, steps in the creative process, and phases people go through in becoming creative. The SCAMPER model is featured as a way of helping counselors assist clients and themselves in becoming more creative.
Keywords:

-,

___

  • Gladding, S. T. (2010). Becoming a counselor: The light, the bright, and the serious. Alexandria, VA: American Counseling Association.
  • Gladding, S. T. (2011). The creative arts in counseling (4th ed.). Alexandria, VA: American Counseling Association
  • Pennebaker, J. W. (1990). Opening up: The healing power of expressing emotions. New York: Guilford Press.
  • Sawyer, R. K. (2006). Explaining creativity: The science of human innovation. New York: Oxford University Press.