Grupla Psikolojik Danışmada Terapötik Bir Güç Olarak Psikolojik Danışman

Grupla psikolojik danışmada grup dinamiği, terapötik güçlerin incelenmesi ile anlaşılabilir. Bu güçler; psikolojik danışman, grup tarafından kabul, grup içerisindeki güven, grubun çekiciliği, beklentiler, danışanın hazır oluşu, ait olma, danışanın taahhüdü, katılım, danışanın sorumluluğu kabulü, açıklık, geri-iletim, terapötik gerilim, grup üyeleri ve grubun evreleridir. Grup dinamiğini oluşturan bu öğeler arasında psikolojik danışman, diğer terapötik güçlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunması, grubun bir hedef doğrultusunda oluşturulması ve sürdürülmesinde hem bir profesyonel, hem de bir birey olarak etkili olması bakımından somut ve önemli bir güçtür. Bu makalede, grubun lideri olarak psikolojik danışmanın rolü ve işlevi, liderlik becerileri, bir profesyonel olarak benimsediği kuramsal model ve liderlik tarzı, bir birey olarak kişiliği ve kişisel özellikleriyle grup sürecindeki yeri üzerinde durulmuştur.

Psychological Counselor as a Therapeutic Force in Group Counseling

Group dynamics in group counseling can be understood by studying therapeutic forces. These forces are; psychological counselor, acceptance by the group, trust in the group, attractiveness of the group, expectations, belonging to the group, client’s readiness, commitment, attendance, taking responsibility, openness, feedback, therapeutic tension, group members and stages of the group. Among these forces, psychological counselor is a concrete and important force who is active as a professional and also an individual in helping formation of other therapeutic forces, organizing and leading the group. In this article, psychological counselor’s position in the group processes is emphasized according to his/her roles, functions, leadership as a group leader; leadership style as a professional; personality and traits as an individual.
Keywords:

-,

___

  • Naar, R. (1993). Grup psikoterapisine ilk adım (Çev. N. H. Şahin). (1. Baskı). Ankara: İmge Kitabevi Yayınları. (Orijinal çalışma basım tarihi 1982)
  • Ohlsen, M. M. (1977). Group counseling (2nd ed.). New York: Holt, Rinehart and Winston.
  • Türküm, S. ve Akdoğan, R. (2007). Grupla psikolojik danışmada bir profesyonel ve bir birey olarak lider. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 3 (27), 123-138.
  • Voltan-Acar, N. (2010). Grupla psikolojik danışma ilke ve teknikleri (geliştirilmiş 7. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Voltan-Acar, N. (2009). Terapötik iletişim kişilerarası ilişkiler (7. Baskı). Ankara: US-A Yayıncılık.
  • Yalom, I. D. (2002). Grup psikoterapisinin teori ve pratiği (Çev. A. Tangör ve Ö.Karaçam). (1. Baskı). İstanbul: Kabalcı Yayınevi. (Orijinal çalışma basım tarihi 1995)