Kendi Gökkubbemiz'de Klasik Şiirin Etkisi

Yahya Kemal Divan edebiyatı kaynağından geniş bir şekilde yararlanmıştır. Onu Eski şiirin temsilcisi olarak göstermek doğru değildir. Şiirleri gerek şekil, gerek içerik açısından incelendiğinde görülür ki; Türk ve Batı edebiyatından aldığı ilhamla orijinal eserler veren büyük bir şairdir. O, şiirimizi, yeni bir ses ve soluk getirmek suretiyle zenginleştiren bir şahsiyet olarak karşımıza çıkar. 
Anahtar Kelimeler:

gelenek, yenilik, orijinallik

Kendi Gökkubbemiz'de Klasik Şiirin Etkisi

Yahya  Kemal made use of the source of the Divan literature widely. It isnot true to show him as the representative of ancient poem. When we examine his poems we can see that he is a grest poet who produces art with the inspiration that he toook from Turkish and western  literature. He brought  a new style andbreath to Turkish poem.

___

  • Aktaş, Şerif (1992), "Yahya Kemal Beyatlı", Buyuk Türk Klasikleri, Cilt:12,Ötüken-Soglit Yayınlar , İstanbul.
  • Akyüz, Kenan (1986), Batı Tesirinde Türk Şiiri Antolojisi, İnkılap Kitapevi, İstanbul.
  • Banarlı, Nihad Sami (1959), Yahya Kemal Yaşarken, İstanbul Fetih Cemiyeti Yahya Kemal Enstitüsü, Neşriyat , İstanbul.
  • Bilgegil, Kaya (1997), "Yahya Kemal'in Şiirlerinde Din", Kaya Bilgegil'in Makaleleri, (Yayına Hazırlayan: Zöhre Bilgegil), Akçag Yayınları, Ankara.
  • Demirci, Mehmet (1998), "Yahya Kemal'in Eserlerinde Tasavvuf ", Doğumunun 112. Yılında Bir Kültür Klasiğimiz Yahya Kemal Anma Toplantısı Bildirileri, Kubbealtı Neşriyat İstanbul.
  • Enginün, İnci (1994), "Şiirimizin Klasik Şairi Yahya Kemal", Doğumunun Yüzüncü Yılında Yahya Kemal Beyatlı, Atatürk Kültür Merkezi Yayın., Ankara.
  • Eyüboğlu, Sabahattin (1881), Sanat Üzerine Denemeler ve Eleştiriler, Cem Yayınevi, İstanbul.