ARAP ÜLKELERİNDEN GELEN TURİSTLERİN ETKİLERİNE YÖNELİK YEREL HALKIN ALGISI: SAPANCA ÖRNEĞİ

Türkiye’ye yönelik uluslararası turizm hareketleri incelendiğinde, Arap ülkelerinden gelen turist sayısının giderek arttığı görülmektedir. Türkiye, sahip olduğu eşsiz doğal güzellikler ile birlikte tarihi, coğrafi ve kültürel yakınlığı, dizi ve filmlerin etkileri, sosyal medya gibi daha birçok nedenle Arap turistlerin gözde ziyaret yerlerinden biri haline gelmiştir. Arap turistler, ülkemizde özellikle sıcak yaz dönemlerinde yeşil ve suyun buluştuğu serin ve sakin yerleri olarak yoğun bir şekilde tercih etmektedirler. Sapanca yöresi başta sahip olduğu gölü ile Arap turistler için başlı başına bir çekim yeridir. Sapanca yaz aylarında birçok Arap turisti ağırlamakla birlikte her geçen gün yöreyi ziyaret eden turist sayısı artmaktadır. Hatta bu turistlerin kalıcı bir hale gelmesi emlak satışlarını da başlatmıştır.  Sapanca’ da görülen Arap turizmi ekonomik, sosyo-kültürel, çevresel birçok değişimi de beraberinde getirmiştir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Sapanca’da yaşayan halkın Arap ülkelerinden gelen turistlerin yöreye etkilerini nasıl değerlendirdiklerini belirleyebilmektir. Yapılan araştırma sonucunda, Arap turistlerin ziyaretlerinin yerel halk tarafından olumlu karşılanmadığı, Sapanca halkına yarardan çok zarar verdiği düşüncesine sahip oldukları tespit edilmiştir. 

PERCEPTION OF LOCAL PEOPLE TOWARDS THE INFLUENCES OF TOURISTS FROM ARAB COUNTRIES: SAPANCA SAMPLE

When examining international tourism movements towards Turkey, there is an increase in the number of tourists from Arab countries. Turkey, with its unique natural beauty with its historical, geographical and cultural proximity, and the impact of the series and films, has become one of the favorite places to visit more Arab tourists as the influence of social media. Arab tourists prefer the cool and calm places of our country, particularly in the hot summer months, where green and water meets. The Sapanca region is a major attraction for Arab tourists with the lake that it has in the first place. Sapanca has attracted many Arab tourists in the summer months, and the number of tourists visiting the region is increasing day by day. The fact that these tourists become permanent has also started estate sales. The Arab tourism seen in Sapanca brought with it many changes in economic, socio-cultural and environmental. The aim of working in this direction is to be able to determine how the people living in Sapanca evaluated the tourists' influences from the Arab countries on the locality. As a result of the research, it has been found that the visits of Arab tourists are not favored by the local people, and they think that they are harmful to the people of Sapanca.

___

  • Akova, O. (2006). “Yerel Halkın Turizmin Etkilerini Algılamalarına ve Tutumlarına Yönelik Bir Araştırma”, Akademik İncelemeler Dergisi, 2,(1).
  • Alaeddinoğlu, F. (2007). “Van Halkının Turisti ve Turizmi Algılama Şekli”, Coğrafi Bilimler Dergisi, 5,(1). 1-16.
  • Altunışık, R., Çoşkun, R., Bayraktaroğlu S. ve Yıldırım E. (2012). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yay.
  • Ap, J. (2014). “ Residents' Perceptions on Tourism Impacts.” Annals of Tourism Research, 19,(4). 665-690.
  • Avcıkurt, C.(2003). Turizm Sosyolojisi, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Avcıkurt, C.(2015). Turizm Sosyolojisi, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bayram, Y. (2016). “Türk-Arap İlişkileri Bağlamında Türk Toplumunda Değişen Arap İmajının Turizme Yönelik Haber Çerçevelerinde Temsili”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 43,(9). 1683-1967.
  • Boğan, E., ve Sarıışık, M. (2016). “Yerel Halkın Turizm Faaliyetine Yönelik Görüş ve Algılamalarının Belirlenmesi Üzerine Alanya’da Bir Araştırma”, Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 12. 326-342.
  • Butler,R. W.(1980)“The Concept of a Tourist Area Cycle of Evoluation: Implications for Management of Resources”,Canadian Geographer,24.5-12.
  • Cengiz, E. ve Kırbir, F.(2007). “Yerel Halk Tarafından Algılanan Toplam Turizm Etkisi İle Turizm Desteği Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Model Önerisi”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(1). 19-37.
  • Çalışkan, U., ve Tütüncü, Ö. (2008). “Turizmin Yerel Halk Üzerindeki Etkileri ve Kuşadası İlçesi Uygulaması”, IV. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi. 128-148.
  • Doğan, H., ve Üngüren, E. (2012). “Yerel Halkın Isparta Turizmine Yönelik Görüşleri Üzerine Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1). 103-122.
  • Doğanlı, B. (2006). “Turizmde Destinasyon Markalaşması ve Antalya Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi”, İşletme Bölümü Doktora Tezi.
  • Eymen, E., U. (2007). SPSS 15.0 Veri Analiz Yöntemleri. İstatistik Merkezi Yayın No:1, www.istatistikmerkezi.com.
  • Gümüş, N., ve Özüpekçe, S. (2009). “Foça’da Turizmin Ekonomik, Sosyal, Kültürel ve Çevresel Etkilerine Yönelik Yerel Halkın Görüşleri”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 2(6). 399-417.
  • Hacıoğlu, N., ve Saylan, U. (2014). “Arap Baharının Turizme Yansımaları Arap Ülkeleri ve Türkiye”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Aralık, 32(17). 55-79.
  • Türkiye İstatistik Kurumu, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, http://www.tüik.gov.tr (18.01.2017)
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Sınır Giriş Çıkış İstatistikleri, http://www.yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,9854/sinir-giris-cikis-istatistikleri.html (06.02.2018)
  • Kalaycı, Ş. (2006). (Ed.), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara:Asil Yayın Dağıtım.
  • Mengü, C. (2012). “Türkiye- Arap Dünyası Turizm İlişkilerinde Durum ve Beklentiler”, Ortadoğu Analiz, Haziran, 42(4). 102-112.
  • Nuroğlu, E. (2013). “Dizi Turizmi: Orta Doğu ve Balkanlar’dan Gelen Turistlerin Türkiye’yi Ziyaret Kararında Türk Dizileri Ne Kadar Etkili?”, 5. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi, Aralık. 1-12.
  • Sarı, Y., ve Yıldırım, G. (2015). “Türkiye Turizmi Bağlamında Ortadoğu Pazarı Üzerine Bir Araştırma”, İşletme Araştırmaları Dergisi, 7(1).
  • Şahin, S., ve Cesur, E. (2016). “Turistlerin Şikayet Davranışları ve Şikayetlerin Çözümüne Yönelik Beklenti Farklılıkları”, Uluslar arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 42(9). 2033-2045.
  • T.C. Batı Karadeniz KalkınmaAjansı, http://www.baka.org.tr/uploads/ 32034768862650Korfez-TurizmStratejileri.pdf (01.02.2018)
  • Türker, Ö., G., ve Türker, A. (2014). “Yerel Halkın Turizm Etkilerini Algılama Düzeyi Turizm Desteğini Nasıl Etkiler: Dalyan Destinasyonu Örneği.” Electronic Journal of Vocational Colleges, Mayıs, 4(1). 81-98.
  • Ural, A.ve Kılıç,İ.(2013), Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi,Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yoon, Y., Gursoy, D., ve S.Chen, J. (2001). “Validating a Touirsm Development Theory With Structural Equation Modeling”, Tourism Management, Ağustos, 22(4). 363-372.
  • Zengin, B., Yıldırgan, R., ve Bilgiçli, İ. (2014). “Sakarya’ya Gelen Ortadoğu Kökenli Turistlerin Talep Profiline Yönelik Bir Araştırma”, XIII. Geleneksel Turizm Paneli, Nisan, 1.