TOPLUM MERKEZLERİ: HİZMETTEN YARARLANANLARIN GÖZÜYLE BİR DEĞERLENDİRME

Bu araştırmanın amacı toplum merkezlerinden yararlanan bireylerin sosyo-demografik özelliklerini ve bu kişilerin toplum merkezlerine ilişkin değerlendirme ve önerilerini ortaya koymaktır. Araştırma, Ankara kent merkezinde etkinlik gösteren SHÇEK'e bağlı 4 toplum merkezi ile iki gönüllü kuruluşa bağlı (Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı, Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı) toplum merkezlerinden hizmet alan 12 yaşın üzerindeki genç ve yetişkin 253 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Araştırmanın bulguları üç ana bölüm halinde sunulmuştur: Birinci Bölümde toplum merkezlerinden yararlanan bireylerin sosyo- demografik özellikleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise toplum merkezlerinden yararlanan bireylerin hizmetlerden yararlanma süreci ve hizmetler hakkındaki değerlendirmeleri yer almaktadır. Son olarak toplummerkezlerinde ve çevrelerinde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümü için geliştirilen Önerilere yer verilmiştir.

Community Centers: An Evaluation Made by Service Users

The main purpose of this study is to deter- mine the socio-demographic characteristics of the persons who use the community centers ' Services, and their evaluation and sug- gestions. This study included 253 young and adult aged 12 that use the Services which are given by the six community centers tied to . Social Services and Child Protection Agency (SHCEK) and Foundation of Contemporary Women and Youth and Foundation of Anato- lian Contemporary Education. Research findings were given in three main parts: First part covered the socio-demographic characteristics of the service users. Second part covered the information related to the proc- ess of service use of the persons and their evaluations. Final part covered the information related to the problems that occurred in the community centers and some suggestion to solve ihese problems.

___

  • KARATAŞ, K. ve S. KARATAŞ. (2001) “Toplum Merkezlerinde Çalışan ‘Profesyonel’ Meslek Elemanları Üzerine Bir Araştırma”, Toplum Merkezlerinin Desteklenmesi: Bölgeler arası ve kent içi Farklılıkların Azaltılmasına destek Programı Toplum Merkezlerinin Desteklenmesi Projesi, Ankara: UNICEF ve SHÇEK Ortak Yayını, s. 104-131.
  • KOÇYILDIRIM, Ş. (2001) "Toplum Merkezleri ve Sosyal Hizmet Uygulamaları", Sosyal Hizmet Sempozyumu 99:Bölge$el Kalkınma Sürecinde Sosyal Hizmet. Ankara: HÜSHY ve T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Ortak Yayını, s. 153-160. KARATAŞ, K. (1999) “Toplum Merkezleri Düşüncesinin Doğuşu ve Gelişimi", Çağdaşlaşma Sürecinde Toplum Merkezlerinin Yen ve işlevi, Ankara: Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı Yayını No:2,15-31.
  • KARATAŞ, K. ve Z. MUTLU. (2002) “Kentlileşme Sürecinde Sivil Toplum örgütleri: Tepecik Toplum Merkezleri", Sosyal Hizmet Sempozyumu'98:Kentleşme Sürecinde Sosyal Hizmet, Ankara: HÜSHY Yayını No: 010, s; 50-55.
  • KARATAŞ, K. (2002) “Kentlileşmenin Dinamik Bir Aracı Olarak Toplum Merkezleri: Bir Yaklaşım Modeli önerisi", Sosyal Hizmet Sem- pozyumu'98: Kentleşme Sürecinde Sosyal Hizmet, Ankara: HÜSHY Yayını No: 010, s: 62-66.