SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN YAZ UYGULAMASININ SOSYAL HİZMET UYGULAMASININ AMAÇLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sosyal hizmet öğrencileri birey, aile, çift, grup, topluluklar ve toplumla çalışmaktadırlar ve bu kapsamda çeşitli kurum ve kuruluşlarda uygulama gerçekleştirmektedirler. Sosyal hizmet uygulamasının birtakım amaçları bulunmaktadır. Bunlar, müdahale sürecinde bireyin kendini tanıması, insanların iyilik durumlarını güçlendirmek ve insanlara etkide bulunan çevresel koşulların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma yapmak için bilgi, değer ve etik ile uygulama becerilerini süpervizyon altında gerçekleştirerek uygulama deneyimi kazanmak, uygulama yapılan kurumun ve sosyal hizmet mesleğinin dili ile uyumlu bir şekilde yazılı ve sözlü mesleki iletişimi kullanmak, öğrenmeyi güçlendirmek amacıyla mesleki süpervizyonu kullanmak ve etik kurallar çerçevesinde kurum politikasını eleştirel bir gözle değerlendirmektir. Kişiler ve gruplara, kendileri ile çevreleri arasındaki dengesizlikten doğan sorunların belirlenmesi, çözülmesi ya da etkisiz hale getirilmesi için yardım etmek, dengesizliğin meydana gelmesini önlemek için kişiler ya da gruplarla çevreleri arasındaki potansiyel dengesizlik alanlarını belirlemek ve kişilerin grupların ve toplumların en yüksek gelişme güçlerini aramak, belirlemek ve kuvvetlendirmektir. Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü 2. sınıf öğrencilerinin yaz uygulamasını yukarıda belirtilen sosyal hizmet uygulamasının amaçları açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu çalışma, nitel araştırma yöntemiyle yürütülmüş olup 25 sosyal hizmet öğrencisinin yaz uygulaması raporları incelenmiştir. Raporlar, sosyal hizmet uygulamasının amaçları açısından içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Tutulan raporlarda sosyal hizmet öğrencilerinin gerçekleştirdiği uygulamanın sosyal hizmet uygulamasının amaçlarıyla örtüştüğü görülmekle birlikte, raporlardaki ifadelerden çalışma kapsamındaki öğrencilerin sosyal hizmet uygulamasının tüm amaçlarını gerçekleştirmeyi hedeflemediği görülmektedir.

SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN YAZ UYGULAMASININ SOSYAL HİZMET UYGULAMASININ AMAÇLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Keywords:

-,

___

  • Bogo, M. and Vayda E. (1998). The Practice of Field Education in Social Work. Toronto: University of Toronto Press.
  • Duyan V. (2012). Sosyal Hizmet Temelleri Yaklaşımları Müdahale Yöntemleri. Ankara: Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi.
  • Kirst-Ashman K. and Hull G.H. (1999). Un- derstanding Generalist Practice. Chicago: Nelson-Hall Publishers.
  • Kongar, E. (1972). Sosyal Çalışmaya Giriş. Sosyal Bilimler Derneği. Ankara.
  • Regehr, C., Regehr, G., Leeson J, and Fusco L. (2002). Setting Priorities for Lear- ning in the Field Practicum: A Comparative Study of Students and Field Instructors. Journal of Social Work Education. 38 (1): 55-65.
  • Rogers G. and Mc.Donald L. (1995). Expe- dience over Education: Teaching Methods Used by Field Instructors. The Clinical Su- pervisor. 13 (2): 41-65.
Toplum ve Sosyal Hizmet-Cover
  • ISSN: 2147-3374
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi