SAĞLIK İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI: SOSYAL HİZMET UZMANLARINA YÖNELİK BİR DURUM ANALİZİ

Sağlık insan gücü planlaması; makro planlamayı, insan gücü arz ve ihtiyacını, insan gücü dağılımını, personel standartlarını, görev tanımlarını, görev ihtiyaçlarının belirlenmesini ve tüm bunlarla ilgili denetim yapısını kurmayı kapsayan bir süreçtir. Bu çalışmada sağlık alanında insan gücü planlaması kapsamında ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan sosyal hizmet uzmanlarının genel durumu incelenmiş ve sağlık alanında önemli rol ve fonksiyonlar üstlenen sosyal hizmet uzmanlarının istihdamlarına yönelik bir değerlendirme yapılmıştır. 

Manpower Planning in Health Sector: An Analysis Concearning Social Workers

Manpower planning in health is a process which includes macro planning, manpower supply, need, range, staff standards, role definitions, specifying of mission needs and establishing of audit structure of all related above. General situation of social workers who work in institutions of Ministry of Health is assessed in the context of manpower planning in health field in this study. Also an assessment has been realized on employment of social workers who play an important role and functions in field of health. 

___

  • Aydemir, İ. (2010). Türkiye’de Hasta Hakları Uygulamaları Üzerine Bir Değerlendirme Araştırması, H.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Dikmetaş, E, ve İnan, N. (2000). Sağlık İnsangücü Planlaması. I. Ulusal Sağlık İdaresi Kongresi, 20-21 Mayıs, Ankara
  • DPT (2006). Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı (2007- 2013), Resmi Gazete: 26215, T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Ankara, http://ekutup.dpt.gov.tr/ plan/plan9.pdf, Erişim Tarihi: 20.09.2013
  • Duyan, V. (2003). Hastaların Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümleri Odağında Tıbbi Sosyal Hizmet, C. Ü. Tıp Fakültesi Dergisi, 25(4), 39-44.
  • İşlek, N. (2005). Hemşirelik Hizmetlerine İlişkin İşyükü Analizine Dayalı İnsangücü Planlaması: Klinik Ölçeğinde Bir Uygulama, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara
  • Orhaner, E. (2006). Türkiye’de Sağlık Hizmetleri Finansmanı ve Genel Sağlık Sigortası, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1: 3.
  • Sağlık Bakanlığı (1996). Sağlık İnsangücü Mevcut Durum Raporu, Ankara
  • Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (2010). Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsangücü Durum Raporu, Haziran, Ankara: YÖK Yayın No: 2010/1.
  • Stratejik Plan 2013-2017, http://sbu.saglik. gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/stratejikplanturk.pdf.
  • Temur, Y. ve Bakırcı, F. (2008). Sağlık Kurumlarının Performans Analizi: Bir VZA Uygulaması, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi , 10(2): 261-282.
  • WHO (1981) Global Strategy for Health for All By The Year 2000, Geneva, s.20