REHABİLİTASYONHİZMETLERİNDE SOSYAL HİZMET VE SOSYAL HİZMET UZMANININ ROL VE GÖREVLERİ

Bu çalışmada disiplinler arası bir yakla­şımla verilmesi zorunlu olan rehabilitasyon hizmetlerinde sosyal hizmet mesle­ğinin ve sosyal hizmet uzmanının rol ve görevleri bütüncül anlayışla ortaya ko­nulmuştur. Araştırmada, kapsamlı rehabilitasyon hizmetlerinin sosyal hizmetler­le desteklenmemesi durumunda başarılı olamayacağı, etkili bir rehabilitasyon hizmeti sunabilmek için rehabilitasyon ekibinde yer alan sosyal hizmet uzmanının etkin görev almaları gerektiği ortaya koyulmuştur. Rehabilitasyon alanında çalışan SHU’larının iş ve görev analizleri yapılarak etkinliğin arttırılmasına katkıda bulunulmuştur.

Roles and Tasks of Social Work and Social VVorkers at Reh abilitation Services

In this study, roles and tasks of social work and social worker were examined in rehabilitation services which must be given by interdisciplinary approach. This study indicated that rehabilitation ser­vices will be unsuccessful as it was not supported by social Services and inorder to give effective rehabilitation Services, social workers must be İn the rehabilita­tion team. With this study, by doing work and task analisis of the social workers, some additional contribution were given.

___

  • ARPACIOĞLU, O. (1998). "Özürlülerin Reha­bilitasyonunda Temel İlke ve Yaklaşımlar", Sosyal Hizmet Sempozyumu 97, Toplumla Bütünleşme Sürecinde Özürlüler ve Sosyal Hizmet. Ankara: Sosyal Hizmetler Y.O. Yayın­ları Yayın No: 003 Aydınlar Matbaası.
  • ÇETİNYALÇIN, İ. ve Haşan O. (1995) “Fizik­sel Tıp ve Rehabilitasyonun Anlamı, Amacı, Dünü, Bugünü, Yarını", Tıbbi Rehabilitasyon, Ankara: Nobel Kitapevi.
  • DEMİREL, S. (2001) Rehabilitasyon Hizmetle­rinin Yeniden Yapılandırılmasında Sosyal Rehabilitasyonunu Önemi ve işlevi, Yayınlan­mamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Hacette­pe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sos­yal Hizmet Ana Bilim Dalı.
  • KAYHAN, Ö. (1997) Fizik Tedavi ve Rehabili­tasyon Kliniğinin Standartlan, Yayınlanmamış Ders Notları, İstanbul.
  • MİLEY, K„ O’MELLA, M. ve DUBOİS, B. (1988) Generalist Social Work Practice. Bos­ton.
  • RUSSEL, Maurİce V. (1988) “Clinical Sociai Work". Rehabilitation Medicine, Toronto: The C.V. Mosby Company.
  • SVVENSON, Carol, R. (1998) “Clinical Contri- bution To A Social VVork Justice Perspectives" Social Work. Volume:43, Number:6,
  • ŞİMŞEK, Z. (2Q00) Ağır Ruhsal Bozukluğu Olan Hastaların Yaşam Kaliteleri ve Toplum içinde Bakıma Örgütsel Yaklaşım, Yayınlan­mamış Doktora Tezi, Ankara: Hacettepe Üni­versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı. www.belgenet.com/deprem/deprem.html Who.org