Doktorlar İle Tıbbi Satış Mümessilleri Arasındaki Problemlerin Log-lineer Analiz İIle Araştırılması

Birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de ilaç reklamı yapmak yasaktır. Dolayısıyla ilaç firmaları, günümüzde yaşanan rekabet karşısında ürünlerini daha iyi pazarlamak için tıbbi satış mümessillerinden yararlanmaktadır. Tıbbi satış mümessilleri, ilaç üreten firmaların ürünlerinin hastalara ulaşmasında aracı olan doktorlarla ilişkiyi sağlayan kişilerdir. İlaç piyasasındaki hızlı gelişim ve artan rekabet koşulları, doktorlar ile tıbbi satış mümessilleri arasında bazı sorunlarında ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu amaçla Ankara ili ve çevresinde görev yapan doktorlar ile toplam 21 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmada inceleme konusu olarak ele alınan değişkenler olumsallık çizelgeleri haline getirildikten sonra, bu değişkenler arasındaki ilişkiler log-lineer modellerin kullanımı ile incelenmeye çalışılmıştır.

SEARCHING PROBLEMS BETWEEN DOCTORS AND MEDICAL SALES REPRESENTATIVES WITH LOG-LINEAR ANALYSIS

As in many countries, medical advertisements are forbidden in our country. Therefore medical companies benefit from medical sales representatives to sell their product in today’s environment of rivalry. Medical sales representatives establish a relation between doctors who propose medical products to their patients and medical manufacturer companies. Fast developments in the medical sector and conditions of increasing rivalry cause some problems between medical companies and doctors. For this purpose, a questionnaire was applied to doctors who work in Ankara, Turkey. In this study, variables that deal with the research subjects were first converted to a contingency table, and then relations between these variables were analyzed by using the log-linear model.

___

  • Agresti, A. (1990) Categorical data analysis, John Wiley and Sons, New York.
  • Agresti, A. (1984) Analysis of ordinal categorical data, John Wiley and Sons, New York.
  • Becanım, C. (2006) “Log-Lineer Modeller ve Doktor-Tıbbi Satış Mümessilleri İlişkileri Üzerine Bir Uygulama”, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Bishop,Y.M., Fienberg, S., ve Holland, P. (1975) Discrete multivariate analysis, M.I.T. Press, Cambridge, Mass.
  • Christensen, R. (1990) Log-linear models, Springer-Verlag, New York.
  • Haberman, S.J. (1974) The analysis of frequency data, Univ.Chicago Press, Chicago.
  • Haberman, J.S. (1988) “A warning on the use of chi-squared statistics with frequency tables with small expected cell counts”, JASA, 63 (402) 555-561.
  • Goodman, L.A. (1970) “The multivariate analysis of qualiative data: interaction among multiple classification”, J.Amer. Statist.Assoc., 65, 226- 256.
  • Kroke, D. and Burke, P.J. (1980) Log-linear models, Sage Publication Inc., London.
  • Le, C. T. (1998) Applied categorical data analysis, New York, Wiley.