SOSYAL MEDYADA KAMUSAL ALANDAKİ KADINA DAİR SÖYLEMLER: İTİRAF.COM

Bu çalışmanın konusunu sosyal medyada, kamusal alandaki kadına dair üretilen söylemlerin incelenmesi oluşturmaktadır. Bunun için itiraf.com sitesi seçilmiş ve kullanıcıların yaptığı itiraflar, toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında analiz edilmiştir. Çalışmanın yöntemini eleştirel söylem analizi oluşturmaktadır. Buna göre toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında kadının yerinin ev olduğunu savunan itiraflar hakim söylemi temsil eden itiraflar, kadının kamusal alanda yer alması gerektiğini savunan itiraflar ise karşıt söylemi temsil eden itiraflar olarak kategorilendirilmiştir
Anahtar Kelimeler:

toplumsal cinsiyet, kamusal alan

Sosyal Medyada Kamusal Alandaki Kadına Dair Söylemler: İtiraf.Com

Keywords:

-,

___

  • Berktay, Fatmagül. Tarihin Cinsiyeti . İstanbul: Metis Yayınları, 2006.
  • Chodorow, Nancy. “Women,Culture and Society”, Family Structure and Feminene Personality. Stanford: Stanford University Pres,1974, ss.43- 66.
  • Demez, Gönül. Kabadayıdan Sanal Delikanlıya Değişen Erkek İmgesi. İstanbul:Babil Yayınları, 2005.
  • Donovan, Josephine. Feminist Teori, (Çev. Aksu Bora ve Diğerleri), İstanbul:İletişim Yayınları, 2001.
  • Erdoğan, Türkan. “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kadın Hareketinin Kurumsallaşma Süreci”, Sosyoloji Yazıları 1, (Ed. Nevin Güngör Ergan ve Diğerleri), Ankara, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2010. ss.213-237.
  • Gardey D. ve D. Rychter, “Teknikler ve Toplumsal Cinsiyet”, Eleştirel Feminizm Sözlüğü. (Çev. Gülnur Acar-Savran), İstanbul: Kanat Basım, 2009. ss.325-331. Güngör,Esin.“Türk http://esam.ege.edu.tr/makaleler/ocak-2012/makal3.pdf,İndirmeTarihi:01.04.2012 Hukuku ve Avrupa Birliği Hukukunda Kadın”
  • Kadıoğlu, Ayşe. “Cinselliğin İnkarı: Büyük Toplumsal Projelerin Nesnesi Olarak Türk Kadınları”, 75 Yılda Kadınlar ve Erkekler. İstanbul:Tarih Vakfı Yayınları, Kandiyoti, Deniz. Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar: Kimlikler ve Toplumsal Dönüşümler, İstanbul: Metis Yayınları, 1997.
  • Kergoat P., Picot C., Lada E. Zanaat, Meslek, İş”, Eleştirel Feminizm Sözlüğü,(Çev Gülnur Acar-Savran), İstanbul: Kanat Basım, 2009, ss. 366-377.
  • Kula, Onur Bilge. “Bazı siyasi partilerin AB Politikaları (301. MaddeBağlamında BirSöylem Çözümleme Denemesi”, Sosyoloji Yazıları 1- (Editörler. Nevin Güngör Ergan ve Diğerleri) Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2010, ss.349-375.
  • Lamoureux, Diana. “Kamusal/Özel”, Eleştirel Feminizm Sözlüğü,(Çev. Gülnur Acar_Savran) , İstanbul: Kanat Basım, 2009, ss. 243-248.
  • Salies, Pierre C. “Toplumsal Meslek Kategorilei”, Eleştirel Feminizm Sözlüğü(Çev, Gülnur Acar-Savran), İstanbul: Kanat Basım, ss. 345-350. Van Dijk, Teun A. “Cricital Discourse Analysis”, In The Handbook of Discors Analysis. (Ed. D. Schiffrin ve diğerleri), Oxford :Blakwell Publishing,2003.