ÖĞRENEN ORGANİZASYON OLARAK ÜNİVERSİTELER: TÜRKİYE’DEKİ BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİNDE DURUM ANALİZİ

Değişime uyum ve değişimi yönetebilmek için her organizasyonda olduğu gibi üniversiteler için bir de öğrenen organizasyon olmak zorunluluk olmasının yanı sıra üniversitelerin temel faaliyetleri olan araştırma ve eğitimin etkin olarak yürütülmesi, misyonuna ulaşabilmeleri için üniversiteler tarafından benimsenmesi gereken bir süreçtir. Bu bağlamda ön literatür çalışması ışığında, araştırmanın ana problemi, bir devlet üniversitesindeki öğretim elemanlarının kurumlarındaki öğrenen organizasyona ilişkin algı düzeylerinin tespit edilmesi şeklinde belirlenmiştir .Öğrenen organizasyon yazınındaki ölçeklere birleştirici bir bakış açısı getiren Watkins ve Marsick’in geliştirdiği öğrenen örgüt boyut anketi (ÖÖBA) ölçeği çerçevesinde çalışma ele alınmıştır. Böylece, sürekli öğrenme, diyalog ve araştırma, takım halinde öğrenme, paylaşımcı sistemler, güçlendirilmiş çalışanlar, sistemler arası bağlantı ve destekleyici liderlik boyutları açısından Türkiye’deki bir devlet üniversitesindeki akademisyenlerin, kurumlarındaki öğrenen organizasyona ilişkin algıları ölçülmektedir. Araştırmanın hedeflenen katkısı, örneklemimizdeki kurumla benzer özellik taşıyan diğer üniversiteler de çalışmadaki bulgular, yorumlar ve öneriler ışığında, öğrenen organizasyon olabilmek için doğru adımları atabileceklerdir

“Öğrenen Organizasyon Olarak Üniversiteler: Türkiye’deki Bir Devlet Üniversitesinde Durum Analizi”

Keywords:

-,

___

  • BRAHAM,B.J., Öğrenen Bir Organizasyon Yaratmak, Rota Yayını, İstanbul,1998.
  • BURGOYNE, J., “Design of the Times,” People Management, 5/11: 39-44, 1999.
  • CELEP, Cevat; Örgütsel Öğrenme Açısından Türkiye Üniversiteleri, XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya.
  • DIBELLA, A.,NEVIS, E. C., How Organizations Learn? (San Francisco: Jossey-Bass), 1998.
  • GARVIN, A.D, “Building a Learning Organization”, Harvard Business, Review On Knowledge Management, HBR Press,1998.
  • JACOBS, R. L., “Impressions About The Learning Organizations: What Is To See Behind The Curtain” Human Resource Development Quarterly, 6/2: 119-122, 1995.
  • ORTENBLAD, A., “The Learning Organization: Towards An Integrated Model,” The Learning Organization, 11/2: 129-144, 2004.
  • ÖZER, P.S, Türk İşletmelerinde Örgütsel Öğrenme Stillerinin Belirlenmesine İlişkin Bir Araştırma, Yayımlanmamıs Doktora Tezi, 2001.
  • PEDLER, M./BURGOYNE, J./BOYDELL, T. The Learning Company ,New York: McGraw-Hill, SENGE P, M., Besinci Disiplin, Çev. Aysegül İLDENİZ ve Ahmet DOGUKAN, 3.b., İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, 1997.
  • TEPECİ, Mustafa; KOÇAK, Göknil Nur, http://sosyalbilimler.cukurova.edu.tr/dergi/dosyalar/2005.14.1.220.pdf Erisim Tarihi: 11.11.2005
  • WATKINS, K. E/ MARSICK, V. J, “Sculptıng The Learnıng Organızatıon” (www.- bus.colorado.edu/faculty/larsen/learnorg.html,Erisim Tarihi:15/10/2006.
  • WATKINS, K./MARSICK, V. Sculptring The Learning Organization (San Francisco: Jossey- Bass), 1993.