Mevsimlik Tarım İşçiliği ve Çingeneler

Mevsimlik tarım işçiliği, hanehalkı olarak yapılan ve geçici bir süre göçe dayalı olan işgücüdür. Çingene topluluğu içinde mevsimlik tarım işçiliğini yoğun olarak yapılan işler arasında görmekteyiz. Çingene topluluğu da kendi içerisinde homojen değildir. Türkiye’de Çingeneler başlıca üç grup altında görülebilir: Romanlar, Domlar ve Lomlar. Türkiye’nin batısında yaşayan Romanlar ile Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan Domların mevsimlik tarım işçiliğine yönelme nedenleri farklıdır. Bu farklılıklar, Türkiye’deki göç pratiklerinin sonucu olarak görülebilir. Romanlar 1950’lerdeki tarımsal dönüşümden etkilenmelerine karşın, Domlar 1990’lardaki zorunlu göçten etkilenmişlerdir. Dolayısıyla, mevsimlik tarım işçiliğinin değişen koşulları iki farklı Çingene topluluğu açısından etnisite ve tabakalaşma ilişkisi içerisinde tartışılacaktır

Mevsimlik Tarım İşçiliği ve Çingeneler

Keywords:

-,

___

  • Ertürk, Yakın. Patterns in Child Labor in Rural Turkey. Ankara: International Labor Office.
  • Geçgin, Ercan. “Ankara-Polatlı Örneğinde Sosyal Dışlanma Açısından Mevsimlik Tarım İşçiliği”, Ankyra: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1:1, 2009, 3-35.
  • Gürsoy, Ö. Burçak. “Bir Yaşam Biçimi Olarak Dışlanma: Türkiye’de Mevsimlik Tarım İşçileri”, içinde: Sınıftan Sınıfa: Fabrika Dışında Çalışma Manzaraları, (Derleyen: Ayşe Buğra), İletişim Yayınları, İstanbul, 2010, ss.33-65.
  • Hogart, Keith & Cristobal Mendoza. “African Immigrant Workers in Spanish Agriculture”, The Center for Comparative Immigration Studies, Working Paper 2. February 2000,
  • http://www.ccis-ucsd.org/PUBLICATIONS/wrkg2.PDF [İndirme Tarihi, 6.02.2012]
  • Keyder, Çağlar. State and Class in Turkey: A Study in Capitalist Development. London: Verso.
  • Lordoğlu Kuvvet ve Sidar Çınar. “Mevsimlik Tarım İşçileri: Marabadan Ücretli Fındık İşçiliğine”, içinde: Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu III Bildiri Kitabı, Petrol İş Yayını 116, İstanbul, 2011, ss.419-448.
  • MacLaughlin, Janet. “Classifying the ‘ideal migrant worker’: Mexican and Jamaican farmworkers in Canada”, Journal of Global and Historical Anthropology, 2010:57, 2010, 79-94. Marsh, Adrian. “Etnisite ve Kimlik: Çingenelerin Kökeni”, içinde: Biz Buradayız: Türkiye’de Romanlar, Ayrımcı Uygulamalar ve Hak Mücadelesi, (Editörler: Ebru Uzpeder, Sinan Gökçen), Mart Matbaacılık, İstanbul, 2008,ss.19-27.
  • Özbekmezci, Sahil ve Sare Sahil. “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sosyal, Ekonomik ve Barınma Sorunlarının Analizi”, Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., 19:3, 2004, 261-274.
  • Yıldırak, Nurettin vd., Türkiye’de Gezici ve Geçici Kadın Tarım İşçilerinin Çalışma ve Yaşam Koşulları ve Sorunları, Ankara: Tarım-İş, 2003.
  • Yükseker, Deniz. “Yerinden Edilme ve Sosyal Dışlanma: İstanbul ve Diyarbakır’da Zorunlu Göç Mağdurlarının Yaşadıkları Sorunlar”, içinde: Zorunlu Göç İle Yüzleşme: Türkiye’de Yerinden Edilme Sonrası Vatandaşlığın İnşası, (Editörler: Derya Demirler, Mert Kayhan), İstanbul: TESEV Yayınları, 2006, ss.216-233.
  • Zürcher, Eric J. Modernleşen Türkiye’nin Tarihi. İstanbul: İletişim Yayınları, 2000.