KAMUSAL ALAN ve EKONOMİK YAŞAMA KATILIMA İLİŞKİN KÜLTÜREL TANIMLAMALAR ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER

Çalışma, iki temel amaç üzerinde odaklanmaktadır. Bunlardan birincisi, sosyalizasyon çağında olan 13-18 yaş aralığındaki genç kızların kamusal ve ekonomik yaşama katılımları üzerinde etkili olan ailenin ve yaşanılan bölgenin (kır-kent) kültürel tanımlamalarını incelemektir. İkincisi ise bu kültürel tanımlamalar bağlamında genç kızların karar mekanizmalarına ve ekonomik yaşama katılımına ilişkin beklentileri ve yaşamdan memnuniyet durumlarını onların bakış açısıyla betimlemeye çalışmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nitel araştırmada kullanılan derinlemesine görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda kır-kent farketmeksizin genç kızların geleneksel rollere göre yetiştirilerek ev kadınlığının özenilecek ve evlilik için gerekli koşullardan biri olarak sunulması, genç kızların kadına ilişkin yeni bir tanımlama yapmalarına sebep olmaktadır

Kamusal Alan ve Ekonomik Yaşama Katılıma İlişkin Kültürel Tanımlamalar Üzerinde Etkili Olan Faktörler

Keywords:

-,

___

  • Bora, Aksu, “Yerli Bir Feminizme Doğru”, içinde: Türk Modernleşme Sürecinde Annelik Kimliğinin Dönüşümü, ( Editörler: Aynur İlyasoğlu, Necla Arat,), Sel Yayıncılık, İstanbul, 2001. ss.77-106.
  • Bora, Aksu, Kadınların Sınıfı Ücretli Ev Emeği ve Kadın Öznelliğinin İnşası, İstanbul: İletişim Yayınları, 2010.
  • Burcu, Esra. “Prof.Dr. Nihat Nirun’a Armağan”, içinde: Aile Kültür İlişkisi Çerçevesinde Türk Ailesinde Çocuğun Değeri, (Editörler: Nevin Güngör Ergan, Esra Burcu, Birsen Şahin, Müge Kamanlıoğlu,), Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara, 2007. ss. 187-198.
  • Çaha, Ömer, Türkiye’de Sivil Toplum ve Kadın, Konya: Vadi Yayınları, 1996.