KAMU SEKTÖRÜNDE HİZMETLER VE ALT YAPI KURGULAMASININ TÜRKİYE’DE KALKINMA AJANSLARI ÜZERİNDE COBIT-5 MODELİYLE ANALİZİ VE MODELLEME

Hizmetler ve uygulamalar kurumların en vazgeçilmez bileşenleri ve hedeflerine varmak için varlıklarına ihtiyaç duyulan en önemli gerekliliklerdir. Ancak hangi tür hizmet ve alt yapı gerçekleştiricisinin ne derecede uygulanması gerektiği kurumsal hedefler, olanaklar ve riskler ile ilgilidir. COBIT-5 çerçevesine göre hizmetler ve bileşenlerin paydaşların ihtiyaçlarının elde edilmesi ve kurumsal hedeflere ulaşılması için en uygun şekilde yapılandırılmalı ve bir yaşam döngüsü çerçevesinde bilgi sistemleri ile birlikte sürekli iyileştirilmelidir. Türkiye’de kalkınma ajansları (KA) dinamiklerinde 43 adet sorun bulunduğu Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından 2014 yılında raporlanmıştı. Bu sorunlardan bir tanesinin hizmetler ve alt yapı gerçekleştiricisi ile ilgili olduğu iddiasını taşıyan bu çalışmamızda COBIT-5 modeline göre KA dinamiklerinde sorunsuz bir şekilde işleyen hizmetler ve alt yapı gerçekleştiricisinin uygulanabilirliği tartışılmaktadır.

ANALYSIS AND MODELLING OF SERVICES AND INFRASTRUCTURE AT PUBLIC SECTOR OVER THE REGIONAL

Services and implementations are the most indispensable elements and vital institutional requirements. However the degree and level of implementations of which services and structural elements is related to organizational goals, possibilities and risks. According to COBIT-5 framework, services and other elements should satisfy the stakeholder needs, be in compliance with organizational goals and be managed with a life cycle approach together with continuous improvement via IT systems. In Turkey at the dynamics of regional development agencies (KA) it is reported by State Auditing Board (DDK) in 2014 that there are 43 major problems of KA waiting to be solved. Here it is argued that 1 out of 43 problems are related with services and infrastructure of KA and therefore there can be a solution using COBIT-5 enablers approach. It is found that COBIT-5 approach can provide a solution for IT services of KA.