İŞ YAŞAMINDA SOSYAL KOLAYLAŞTIRMA KAVRAMI VE SANAL KAYTARMA İLE İLİŞKİSİ: ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Bireyin herhangi bir edimi gerçekleştirme sırasında etrafta başkalarının bulunması dolayısıyla yaşadığı uyarım sonucu, performansında gözlemlenen yükselme, literatürde sosyal kolaylaştırma olarak adlandırılmaktadır. Sosyal kolaylaştırma kuramına göre, sık tekrarlanan ve iyi bilinen işler sözkonusu olduğunda, diğerlerinin varlığı, kişilerin işini daha hızlı ve iyi yapmasına katkı sağlamaktadır. İnternetin yaygın kullanımı ile birlikte 2000’li yıllardan itibaren üzerinde durulmaya başlanan bir kavram olan sanal kaytarmacılık ise, bir çalışanın, iş saatleri içerisinde, çalıştığı kurumun internet bağlantısını kişisel amaçlarına yönelik olarak kullanması olarak tanımlanmaktadır. Araştırmanın amacı, akademisyenlik mesleğinde, çalışma ortamında etrafta başkalarının bulunmasının bireysel performans üzerindeki sosyal kolaylaştırma etkisini tespit etmek; son yıllarda üzerinde sıkça durulan sanal kaytarma olgusunu önleme üzerinde belirgin bir etkisi olup olmadığını anlamaya çalışmaktır.

İş Yaşamında Sosyal Kolaylaştırma Kavramı ve Sanal Kaytarma İle İlişkisi: Araştırma Görevlileri Üzerinde Bir Araştırma

Keywords:

-,

___

  • Blanchart, Anita L. & Christine A. Henle, “Correlates of Different Forms of Cyberloafing: The Role of Norms and External Locus of Control”, Computers in Human Behavior. 24, 2008, 1067–1084
  • Hogg, Michael A. & Graham M. Vaughan, Sosyal Psikoloji. Ankara: Ütopya Yayınevi, 2007.
  • Lim, Vivien K. G., “The IT Way of Loafing on the Job: Cyberloafing, Neutralizing and Organizational Justice”, Journal of Organizational Behavior. 23, 2002, 675-694.
  • Özkalp, Enver., Ufuk Aydın & Seda Tekeli, “Sapkın Örgütsel Davranışlar ve Çalışma Yaşamında Yeni Bir Olgu:Sanal Kaytarma (Cyberloafing) ve İş İlişkilerine Etkileri”, 19. Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı. Çanakkale: Mayıs 2011, 465-470.
  • Stroebe, Wolfgang. “The Truth About Triplett (1898), But Nobody Seems to Care”, Perspectives on Psychological Science. 7:1, 2012, 54-57.
  • Taylor, Shelley E. Letitia A. Peplau & David O Sears, Sosyal Psikoloji. Ankara: İmge Kitabevi, 2007. Triplett, Norman. “The Dynamogenic Factors in Pacemaking and Competition”, American Journal of Psychology. 9, 1898, 507-533.