Yalnız Yaşayan Yaşlılara İlişkin Aile Politikaları

Yaşlılık günümüzde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde yaşlı nüfus hızla artmaktadır. Türkiye genç bir nüfus yapısına sahip olsa da tıptaki ilerlemeler, ekonomik ve sosyal alandaki gelişmelere paralel olarak ileriki yıllarda ülkemizde de yaşlı nüfusun artacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Toplumların ve ailelerin yapısında meydana gelen değişmeler yaşlı kişilerin ihtiyaçlarını ve sorunlarını arttırmış ve çeşitlendirmiştir. Örneğin yalnız yaşama yaşlılar arasında, özellikle kentsel bölgelerde, gittikçe artan bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Değişimler nedeniyle yaşlılar için yeni politikalara ve hizmet modellerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada aile yapısındaki değişmeler, yaşlı kişilerin ve yalnız yaşayan yaşlıların ihtiyaç ve sorunları, aile politikalarında yaşlılara yönelik düzenlemeler incelenecektir.

Family Policies about Seniors who Live Alone

Aging is an important problem in novvadays.Especially, in fully developed countries olderpopulation is rapidly increasing. Although Turkeyhave a young population at present, because oftechnological improvements, economic andsocial developments, older population is gettingincrease.Because of the changings in structure of societyand family, aged population's needs andproblems increases and variety. For example,especially in urban settings living alone in agedpopulation are increasing. Because of thischangings new policies and service modelsshould be developed for aged population.İn this study discussion changing in familystructure, needs and problems of aged personsand living alone aged person's and the legalregulations for aged population in family policywritings.

___

  • Aile Araştırma Kurumu. 1994 Uluslararası Aile Yılı Özel İhtisas Komisyon Raporları. Başbakanlık Kadın ve Sosyal Hizmetler Müsteşarlığı Yayınları No:82 Ankara:1994
  • Aile Araştırma Kurumu III.Aile Şurası:Raporlar, Görüşmeler, Kararlar. Ankara:25-27 Mayıs-1998.
  • Acar, Hakan. "Avrupa Birliğine Üye Ülkelerde ve Türkiye'de Aile Politikaları." I. Ulusal Aile Hizmetleri Sempozyumu. Aile Araştırma Kurumu Yayını Ankara:9-11-Mayıs 2001.
  • Arıkan, Çiğdem. Türkiye'de Görme Özürlü Kadınlar:Sorunlar, Beklentiler, Çözüm Önerileri. Körler Federasyonu Yayını No:3.Ankara:2001.
  • Baykara, Yüksel; Özlem Cankurtaran Öntaş, Arzu İçağasıoğlu. "Yalnız Yaşayan Yaşlılar ve Sorunları." I. Ulusal Aile Hizmetleri Sempozyumu. Aile Araştırma Kurumu Yayını Ankara:9-11 -Mayıs 2001.
  • Grene, Roberta R. "Serving the Aged and Their Families in the 21st Century Using a Resived Practice Model." Journal of Gerontological Social Work. Vol: 34, No:1. The Haworth Press. New York:2000.
  • Hugman, Richard. Ageing and the Care of Older People in Europe. Edt: Jo Campling. St. Martin's Press. New York:1994.
  • İçli, Tülin. "Yalnız Yaşamak." Geriatri 2002 EdtYeşim Gökçe Kutsal. Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayını. Ankara:2002.
  • Koşar, Nesrin. Sosyal Hizmetlerde Yaşlı Refahı Alanı. Şafak Mat. Ankara:" 996.
  • Kandiyoti, Deniz. "Aile Yapısında Değişme ve Süreklilik:Karşılaştırmalı Bir Yaklaşım." Türkiye'de Ailenin Değişimi Toplumbilimsel İncelemeler. Türk Sosyal Bilimler Derneği. Hazırlayan: Türköz Ender. 1984.
  • Kudat, Ayşe. "Aile ve Yeniden Üretim." Türkiye'de Ailenin Değişimi Toplumbilimsel İncelemeler. Türk Sosyal Bilimler Derneği. Hazırlayan: Türköz Ender. 1984.
  • Onat, Ümit. "Sosyal Politikalar Açısından Yaşlılık." Geriatri 2002 Edt:Yeşim Gökçe Kutsal. Hacettepe Üniversitesi Geriatrik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayını. Ankara:2002.
  • Onur, Bekir. Gelişim Psikolojisi.Yetişkinlik, Yaşlılık, Ölüm. İmge Kitabevi. 5.Baskı. Ankara:2000.
  • Torres-Gil, Fernando; Kara Bikson Moga. "Multiculturalism, Social Policy and New Aging." Journal of Gerontological Social Work. Vol: 36, No:3/4. The Havvorth Press.Nevv York:2001.
  • Uysal, Aynur. "Dünyada Yaygın Bir Sorun: Yaşlı İstismarı ve İhmali." Aile ve Toplum. Üç Aylık Dergi. Yıl:5, Cilt:2, Sayı:5. Aile Araştırma Kurumu Yayını. Ankara:2002.