Türkiye'de ve Dünyada Korunmaya İhtiyacı Olan Çocuklara Yönelik Hizmetlerin Tarihsel Gelişimi

Dünyada korunmaya ihtiyacı olan çocuklara verilen hizmetler bir değişim sürecinden geçmiş ve geçmeye devam etmektedir. Çocuk refahı hizmetleri dünyada temel olarak üç aşamadan geçmiştir. Bu aşamalar 1Korunmaya ihtiyacı olan çocukların büyük grup evlerinde bakımı, 2- Büyük grup bakımının zararlarının anlaşılması ve koruyucu aile hizmetlerinin ve daha küçük grup bakımının uygulanması, 3- Çocuğun öz ailesinde bakımının sağlanmasına yönelik destekleyici çalışmaların yapılması ve en kötü ailenin en iyi kurumdan daha iyi hizmet vereceğine ilişkin bakış açısının gelişmesidir. Bu çalışmada örnek olması amacıyla gelişmiş ülkelerden İngiltere ve Amerika’da korunmaya ihtiyacı olan çocuklara yönelik hizmetler incelenmiş ve daha sonra da Türkiye’deki gelişim ele alınarak değerlendirilmiştir.

Historical Development Services for Children in Need of Protection at Turkey and World

Services provided for children in need of protection have passed through change proves in the world and this change is continuing. Child welfare services have passed from three phases. These stages are, 1Caring of children in need within big group houses, 2- realization of the harmful effects of big group care and shift to foster family and small group care, 3providing support to children’s own families to have them be cared by them and the development of the view that family is better than any institution care. To provide clues for this study, some examples of services towards children in need of protection are provided from England and the U.S.A and they are evaluated with the development in Turkey on the subject. Child in need of protection, institutional care, foster family, to adopt a child, foster care. Ekim - Kasım - Aralık 2009

___

  • ACAR, H., Cumhuriyet’in Çocuk Refahı Politikasını Yapılandıran Bir Sivil Toplum Örgütü: Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu (1921-1981)”. Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Mer- kezi Vakfı Yayını, Ankara 2005.
  • BOSS, P., Exploration into Child Care. Kathleen Jones(Ed), Northumberland Pres Ltd., London 1971.
  • COSTIN, B. L., Child Welfare: Polices and Practice. America: McGraw-Hill Book Company, Ameri- ca1961.
  • ÇAVUŞOĞLU, T., Sosyal Hizmetlerin Yakın Tarihin- den Sayfalar: Türkiye Çocuk Esirgeme Ku- rumu Yaprakları 1917 1983, SABEV Yayınları No:9, Ankara 2005.
  • ERGUNCU, H. “Cumhuriyetten Günümüze Sosyal Hiz- metler Alanındaki Yasal Değişme ve Gelişmeler Işığında Korunmaya Muhtaç Çocuklar.” (Yayın- lanmamış Kamu Yönetimi Uzmanlık Tezi). An- kara: TODAİE Kamu Yönetimi Uzmanlık Progra- mı, Ankara 1991.