Sosyal Bilimler Lisesi Örneğinde Ortaöğretim: Eğitim Programlarında Farklılaşmanın Sonuçları

“Üretim için eğitim” 1960’lı ve 1970’li yıllarda yaygınhale gelmiştir. “İlla ki üretimde kullanılamayacakbir takım bilgi ‘gereksiz’ olarak algılanmış ve okulprogramlarında yer alınmasına karşı çıkılmıştır. Bu uygulamaokullarda fen kollarının ya da bilimlerinin ‘iyi’(!)öğrencileri alması ve geriye kalan öğrencilerin sosyalsınıflara gönderilmesi şeklinde bir pratik bulmuştur.Bilindiği gibi, Fen liseleri sayısal alanda başarılı öğrencileriçekmekte ve bu liseler başarılarıyla bugün ülkemizinen gözde okulları arasındadır. Oysa biliminverileri bugün insan zekasının tek bir yönle belirlenemeyeceğini,‘çok yönlü zeka’ ile açıklanabileceğineişaret etmektedir. Matematik eğitiminde de bu noktadikkate alınmalıdır. Sezi, sezgi ve tasarım gücü olmadanmatematiği ve geometriyi kavramak güçtür. Klasikfiloloji ve kültür tarihi öğreniminin hukuk, botanik,zooloji, tıp, eczacılık, mühendislik gibi alanların geneleğitimine doğrudan fayda sağladığı bilinmektedir. Ayrıcaöğrencinin eleştiri ve sentez gücünü geliştirdiğikabul edilmektedir.1940’lı yıllardan itibaren sosyal alanlarda başarılıöğrencilerin gidebileceği bir lise ihtiyacı dile getirilmişti.Ancak Sosyal Bilimler Lisesi olarak 2003-2004 öğretimyılında proje Ankara ve İstanbul’da uygulamayageçirilebilmiştir. Bu liseler edebiyat ve sosyal bilimleralanlarında, öğrencileri yüksek öğretime hazırlamaktadır.Okul hazırlık sınıfından sonra, dört yıldır. Yatılı vekarma liselerdir. Söz konusu bu çalışma, çeşitli liseprogramlarından yola çıkılarak, ayrışmanın orta öğretimeğitim ve öğretimine olan etkileri üzerindedeğerlendirmeler yapmaktadır.

Secondary Education in the Case of Social Sciences High School: The Consequences of Differentiation in Education Programs

“Education for Production” became a widespread slogan inthe 1960s and 1970s. Information that could not be utilized inproduction is perceived to be redundant and its existence inschool curriculum is opposed. This has been reflected inpractice in that “good” students have been directed to sciencebranches in high schools where as the rest are directed to socialbranches. Science High Schools draw students who are good inmath and physics and these schools with their successes arefavorite schools in our country. Yet, the scientific findingsindicate that the human mind cannot be determinedunidirectional and that multi-dimensional brainpower should befostered in education. This point should also be taken intoconsideration in science courses. Senses, intuition anddesigning capabilities are important in math and physicseducation as well. It is known that courses in such fields asclassical philology, cultural or science history among otherscontribute to education in such courses as law, botanic,zoology, medicine, pharmacy, engineering etc. Besides, it iswidely recognized that such courses greatly improve thereasoning and critical thinking capacities of students. It hadbeen pointed out since the 1940s that there was a need for ahigh school in which students good at social sciences couldattend. Such a high school called “Social Sciences High School”was established in 2003-2004 in Ankara and İstanbul. Theseschools prepare those students good at literature and socialsciences for university education and it takes four years afterone year prep class for students to graduate. They accept maleand female students and provide accommodation for them. Thisstudy analyses the consequences of differentiation in educationprograms on secondary education based on the numerous highschool programs used in practice in Turkey.
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9424
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı