Türkiye'de Yurttaş Gazeteciliği Bağlamında İnternet Haberciliği: Bianet Örneğinde Kentsel Dönüşüm Projesiyle İlgili Haberlerin Analizi

Bu çalışmada, hem alternatif bir gazetecilik pratiği için olanaklar barındırması hem de internet haberciliğine örnek teşkil etmesi bakımından bianet.org adlı haber sitesi yurttaş gazeteciliği bağlamında incelenmektedir. Çalışma kapsamında bianet.org sitesindeki, yurttaş odaklı gazetecilik pratikleri İstanbul'daki kentsel dönüşüm projesi ile ilgili haberler üzerinden ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmada bianet.org'da konuyla ilgili yer alan 34 haber söylem analizi kullanılarak çözümlenmiştir. İncelenen haberlerin, ağırlıklı olarak kentsel dönüşüm projesinden etkilenen yurttaşların bakış açılarını ve yaşadıkları olumsuzlukları merkeze koyan bir söylem aracılığıyla kurulduğu bulgulanmıştır. Buna koşut olarak haberlerde durum tanımlamaları, akredite nitelikteki kaynaklar yerine mahalle sakinleri ve onlara destek olanların açıklamaları üzerinden kurulmaktadır. Bu bağlamda, söz konusu projenin yurttaşı merkeze koyan bir bakış açısıyla haberleştirildiği, bianet.org internet sitesinin alternatif ve eleştirel bir haber söylemi kurmaya çalıştığı söylenebilmektedir.  

___

  • Alankuş S (2003) BİA ve BİA Eğitim Çalışma- ları Üzerine, Sevda Alankuş (ed), Gazetecilik ve Habercilik, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Alankuş S (2007) BİA2 ve Hak Haberciliği Eğitim Çalışmaları Üzerine, Sevda Alankuş (ed), İnsan Hakları Haberciliği, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Alankuş S (2009) Hak Haberciliği için; BİA Artık Bir Okul, Sevda Alankuş (ed), Gazeteci- liğe Başlarken: Okuldan Haber Odasına, IPS