Pazarlama İletişimi ve Basketbol Pazarlaması “Basketbol Seyircisi Üzerine Bir Araştırma

Geleneksel pazarlama günümüzün rekabeti içerisinde yeni kavramları bünyesine dahil etmiş ve spor pazarlaması kavramı ortaya çıkmıştır. Spor hem kendi içinde spor ürününü ortaya çıkartan hem de marka iletişiminde iletişim aracı haline gelen fonksiyonelliğe de sahip olmuştur. Futbol takımları, oyuncuları, yöneticileri, spor malzemesi üreten firmaları yanında spor televizyonları, spor radyoları, gazeteleri, dergileri spor pazarlamasının gelişiminin göstergesidirler. Bu çok fonksiyonluluk sporun içinde olan her markaya değer yükleme gücü vermektedir. Türkiye bu anlamda son yıllarda sporu marka iletişiminde kullanmaya başlayan bir ülkedir. Futbol ağırlıklı spor pazarlaması yanında basketbolun hem takımlar hem de milli takım başarıları ile kitle beğenisini elde etmesi ile basketbol pazarlaması alternatifini doğurmuştur. Beko basketbol liginin isim sponsorluğu alması, basketbol ligindeki takımların firmalarla iletişim kurmaları gibi gelişmeler basketbolu futbolun hemen ardından ikinci büyüklüğe ve öneme sahip branş haline getirmiştir. Bu araştırma bu doğrultuda spor pazarlamasına basketbol branşından değinmiş ve Beko basketbol ligi takım örneklemi ile değerlendirilmiştir. 

___

  • Altunbaş H (2007) Sporun Pazarlaması ve Pazarlama İletişiminde Spor, Selçuk İletişim, 5 (1), 93-101..
  • Baltacıoğlu T ve Kaplan M D (2007) İyi İleti- şim = İyi Pazarlama, Tüketiciyle Doğru İleti- şim Kurma Yöntemleri, Mediacat Kitapları, İstanbul.
  • Dick R J ve Turner B A(2007) Are Fans and NBA Marketing Directors on the Same Page? A Comparison of Value of Marketing Tech- niques, Sport Marketing Quarterly, 16 (3).
  • Nourayi M M (2006) Profitability in Professio- nal Sports and Benchmarking: The Case of NBA Franchises, Benchmarking An Internati- onal Journal, 13 (3).
  • Okay A (2005) Sponsorluğun Temelleri, Der Yayınları, İstanbul.
  • Rein I, Kotler P ve Shields B (2006) İşte Ta- raftar İşte Marketing, Spor Endüstrisinde Pa- zarlama ve Taraftara Ulaşmanın Yolları, Umut Esra Kaplan (çev), Mediacat Kitapları, İstanbul. Ünüsan Ç ve Sezgin M (2007) Pazarlama İlke- leri, Literatürk, Konya.