Türkiye'nin Uluslararası İmajında Yükselen Değerler ve Eğilimler

Bir nesnenin, kurumun, kuruluşun veya kişinin algılanması olarak tanımlayabileceğimiz imaj, günümüzde ülkelerin de uluslararası arenada nasıl algılandığına ya da nasıl algılanmak istediğine yönelik çalışmalara ışık tutması açısından büyük önem taşımaktadır. Bir  ülke, sahip olduğu imajla uluslararası kamuoyunda iz bırakmaktadır. Doğru yapılan imaj analizleri ile ülkeler, uluslararası kamuoyu nezdinde bulundukları yeri görebilmekte ve elde edilen sonuçlara göre imajlarını değiştirme veya pekiştirme yolunda stratejik çalışmalara girmektedirler. Çünkü küresel rekabet ortamında ülkelerin sahip oldukları olumlu imaj, taklit edilmesi güç bir rekabet avantajı olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası platformda sahip olunan imajın, o ülkenin itibarı açısından oynadığı rol büyüktür ve itibarlı bir ülke, uluslararası karar mekanizmalarını etkileme ve uluslararası kamuoyu oluşturma gücünü elinde bulundurmaktadır. Bu da, tüm dünya ülkeleri içinde o ülkeye, bir ayrıcalık kazandırmaktadır.  Olumlu imaja sahip itibarlı bir ülke, kendini diğerlerine kabul ettirmekte ve maddi manevi değerlerini dünyaya kolayca aktarabilmektedir. Böylece bu ülkeler, bir marka olma yolunda da  önemli adımlar atmaktadırlar. Bir ülkeden dünya markası yaratmak ise, o ülke vatandaşlarına güven, saygınlık, moral ve motivasyon kaynağı olmakta ve o ülkeye önemli bir rekabet üstünlüğü sağlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin uluslararası imajının oluşturulmasına yönelik çeşitli teknikler geliştirilerek öneriler sunulmakta ve geliştirilen bu teknikler ile önerilerin imaj stratejileri çerçevesinde yapılandırıldığında, ortaya çıkacak yeni değerlerin, Türkiye'nin uluslararası imajına sağlayacağı katkının önemi üzerinde durulmaktadır.     

Selçuk İletişim-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Seçmenin Zihnindeki Aday İmajını Belirleyen Etkenler: 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri Alan Araştırması

Zülfikar DAMLAPINAR, Şükrü BALCI

İŞLETMELERİN DEĞİŞEN KONUMUYLA GELİŞEN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ VE TURKCELL’İN DESTEKLEDİĞİ“ÇAĞDAŞ TÜRKİYE’NİN ÇAĞDAŞ KIZLARI” PROJESİNİN GENEL BİR DEĞERLENDİRMESİ

Başak SOLMAZ

İletişim Fakültelerinin Ortak Örgütlenmesine Yönelik Bir Proje Önerisi: “Türk Kamuoyu Araştırmaları Ağı”

Ahmet KALENDER, Nurullah TABAKÇI

Türkiye'nin Uluslararası İmajında Yükselen Değerler ve Eğilimler

Bilgehan GÜLTEKİN

Yerel Gazeteler ve Resmi İlan

Mustafa ŞEKER

Ulusal Kimliğin Büyük Yerleşim Merkezlerinde Taşınabilirliği: İstanbul Örnek Alan Çalışması

Ece DORUK KARADOĞAN, Seda MENGÜ ÇAKAR

Yayın Etiği Bağlamında Elektronik Yayınlarda Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Uğur DEMİRAY, Halil GÜRCAN

Radyo Televizyon Yayıncılığında Küreselleşme ve Ulusal Yayıncılık Üzerindeki Etkileri

Ayhan ÜNLÜLER

Globalleşen Dünyada Bir Siyasal İkna Unsuru Olarak Vaatler (3 Kasım 2002 Türkiye Milletvekili Genel Seçimleri İle 2 Kasım 2004 ABD Başkanlık Seçimleri Karşılaştırmalı Örneğiyle)

Basri BARUT, C.sinan ALTUNDAĞ

Globalleşen Dünyada Bir Siyasal İkna Unsuru Olarak Vaatler (2 Kasım 2002 Türkiye Milletvakili Genel Seçimleri ile 2 Kasım 2004 ABD Başkanlık Seçimleri Karşılaştırmalı Örneğiyle)

Basri BARUT, C. Sinan ALTINDAĞ