Gerçek Zaman Kısıtları Altında Seyrüsefer Planlamaya Yeni Bir Yaklaşım

Gerçek zaman kısıtları altında seyrüsefer planlama, değişken ortam koşullarında hava aracı için minimum yakıtla en güvenilir, en kısa yoldan intikali tamamlayabilmesi için gerekli çözümün bulunmasını gerektirir. Enlem, boylam koordinatları ve yükseklik değerleri ile tanımlanan uçuş noktalarının bazıları arasında geçiş yolları bulunmaktadır. Bu yol parçalarının uzunluk, güvenlik, yükseklik gibi rastlantısal olarak değişebilen kısıtları mevcuttur. Problemin en uygun çözümü, tüm amaç fonksiyonlarını birlikte eniyileyen çözümdür. Böyle bir çözüme ulaşmak çoğunlukla zordur. Çünkü genellikle göz önüne alınan kısıtlar birbiriyle çelişkili ve negatif yönde etkileşimlidir. Problem uzunluk, yükseklik ve güvenlik koşullarını kısıt olarak değerlendirildiğinden çok amaçlı eniyileme problemidir. Gerçekleştirilen sistem uçuş planı tasarlama ve yürütme olmak üzere iki alt sistemden oluşmaktadır. Uçuş planı tasarlama alt sisteminde, hava araçlarının, bir intikal başlangıç noktasından hedef noktasına en güvenilir, en kısa, en düz yoldan intikali evrimsel yöntemle, genetik algoritma ile planlanmıştır. Uçuş planı yürütme alt sistemi sağladığı yatay ve dikey seyrüsefer güdüm fonksiyonlarıyla tüm uçuş bacakları için, istenilen kalkış noktasından bir sonraki varış noktasına planlanan intikali gerçekleştirir. Problem çözümünde tasarlanan alt sistemler üç boyutlu çizge yapısını kullanmaktadır

Gerçek Zaman Kısıtları Altında Seyrüsefer Planlamaya Yeni Bir Yaklaşım

Keywords:

-,

___

  • Ahn C.H. ve Ramakhrisna R.S. (2002). A Genetic Algorithm for Shortest Path Routing Problem and the Sizing of Populations, IEEE Trans Evolutionary Computation, 6(6), 566-579.
  • Bosman P. (2005). Learning, Anticipation and Time-Deception in Evolutionary Online Dynamic Optimization, GECCO-2005 Workshop on Evolutionary Algorithms for Dynamic Optimization, Washington DC.
  • Franciosa P.G., Frigioni D. ve Giaccio R. (1997). Semi-Dynamic Shortest Paths and Breadth First Search in Digraphs, Symp. Theoretical Aspects of Computer Science.
  • Frigioni D., Marchetti A. ve Nanni U. (2000). Fully Dynamic Algorithms For Maintaining Shortest Paths Trees, J. Algorithms, 34, 251–281.
  • Goldberg D.E. (1989). Genetic Algorithms in Search, Optimization And Machine Learning, Addison-Wesley Publishing Company.
  • Harik G., Cantu-Paz E. ve Goldberg D.E. (1999). The Gambler’s Ruin Problem, Genetic Algorithms, And The Sizing of Populations, Evo. Comp., 7, 231– 253.
  • Hatzakis I. ve Wallace D. (2006). Dynamic Multi-Objective Optimization with Evolutionary Algorithms: A Forward-Looking Approach, Genetic and Evolutionary Computation Conference (GECCO'2006), ACM Press.
  • Hocaoglu C. ve Sanderson A.C. (1996). Planning multi-paths using speciation in genetic algorithms, IEEE Int. Conf. Evolutionary Computation, Nagoya, Japan.
  • Morrison, R.W. (2004). Designing Evolutionary Algorithms for Dynamic Environments, Springer-Verlag, Berlin.
  • Ramalingam G. ve Reps T. (1996). On the Computational Complexity of Dynamic Graph Problems, Theoret. Comput. Sci., 158(1), 233–277.
  • TM 1-70-28D-10, (2002). Operators Manual for Sikorsky S70-A Helicopter 28D Glass Cockpit Helicopter, Chapter 7 Performance Data.
  • Uğur A. (2008). Path Planning on A Cuboid Using Genetic Algorithms, Information Sciences, 178, 3275–3287.
Savunma Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-6831
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Milli Savunma Üniversitesi Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Civa Kadmiyum Tellürüt Kızılötesi Foto Algılayıcıların Performans Parametrelerinin Simülasyonu

Hasan KOÇER, Yılmaz DURNA, Murat DEMİR, Önder Haluk TEKBAŞ

İnsansız Hava Araçları için Çok Kriterli Güzergah Planlama Modeli

Nafiz Arıca, Halil Cicibaş, Kadir Alpaslan Demir

İnsansız Suüstü Aracı Karakol Görevinin NATO Veri Modeli (JC3IEDM) ile Modellenmesi

Ömer ÜNAL, Okan TOPÇU

Gerçek Zaman Kısıtları Altında Seyrüsefer Planlamaya Yeni Bir Yaklaşım

Ferhat UÇAN, D.turgay ALTILAR

Eğitmen Konsol Yazılımları için Kullanıcı Arayüzü Kılavuzu Geliştirilmesi ve Geçerleme Süreci

Engin Kurşun, Türkan Karakuş, Aslı Yılmaz, Kürşat Çağıltay Veysi İşler, Serkan Gürdal, Ümit Tezcan

Araç Dinamiği Modellenmesi, Simülasyonu ve Görselleştirilmesi

Engin FIRAT, Vahap Oğuz TOKMAK, Veysi İşler

Koridor Analizi ve En Uygun Güzergahın Belirlenmesi

Serkan Gazel, Serdar AK

Dağınık Aviyonik Mimari Kullanan Bir Uçak İçin Küçük Ölçekli İki Simülatör Tasarım ve Uygulama Örneği: Temel Uçuş Göstergeleri ve Uyarı Sistemi Benzetimleri

Yasin Kaygusuz, Soner Uyar, Çağrı İlçe, Tolga İnal Koray Özel

Türk insansız hava aracı ANKA’nın uçuş simulasyon ortamı

Mehmet KARAKAŞ, Deniz KARAKAŞ, Özkan KARAGÖZ, Hakan TİFTİKÇİ

Genel Amaçlı Araştırma Simülatörü: Donanım ve Yazılım Altyapısının Tasarlanması ve Geliştirilmesi

Aslı Yılmaz, Deniz Yılmaz, Abdullah Murat Şenyiğit, Bilge Kaan Görür, Veysi İşler