WILFRED CANTWELL SMITH’İN İMAN TEOLOJİSİ

Bu çalışmada Wilfred Cantwell Smith’in dini çoğulculuk hipotezi kapsamında ele aldığı yeni dünya teolojisi olarak da nitelenen iman teolojisi incelenmektedir. Smith, çoğulcu anlayışın zorunluluğunu vurgularken öncelikle geleneksel dini anlayış ve teolojilerin eleştirisini yapmaktadır. Bu eleştiri hem dini çoğulculuğun hem de ortaya koymaya çalıştığı iman teolojisinin temelini oluşturmaktadır. Fakat iman teolojisinin önündeki en önemli engel dini geleneklerdeki farklı iddialardır. Bu nedenle Smith, dini çeşitlilik tartışmalarında en önemli mesele olan kurtuluş meselesinde ve dinlerin ilah anlayışlarındaki farklılık sorununda, kendi hipotezine engel teşkil etmeyecek bir yorum geliştirme gereği duymuştur. Son aşamada o, iman mefhumu temelinde insanlığın ortak bir dini tarihi olduğu iddiasıyla iman teolojisinin teorik çerçevesini şekillendirmeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı öne sürülen argümanlara eleştirel yaklaşımla yeni teoloji hipotezinin başarılı olup olmadığını irdelemektir.

___

  • Acar, Rahim, (2007). Dini Çoğuculuk İdealler ve Gerçekler, İstanbul: Elis Yay.
  • Almond, Philip C., (1983). "Wilfred Cantwell Smith as Theologian of Religions", The Harvard Theological Review, Vol. 76, No. 3, pp. 335-342.
  • Asad, Talal, (2001). "Reading a Modern Classic: W. C. Smith's The Meaning and End of Religion", History of Religions,Vol. 40 , No. 3, pp. 205-222.
  • Aslan, Adnan, (2010). Dini Çoğulculuk, Ateizm ve Geleneksel Ekol, İstanbul: İsam Yay.