DİYARBAKIR KENT ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Toplumsal ilişkilerle şekillenen ve üretilen bir alan olarak kentsel mekân, toplumsal yapı ve değişmelerin izlenebildiği, toplumun kimliğinin yansıdığı bir gösterge olarak karşımızda durmaktadır. Kentsel mekânlar, içinde yaşayanların kimliklerinin yansıması olarak görülebileceği gibi kendisi de bir kimlik ve kişiliğe sahiptir. Bu nedenle her kent içinde yaşayanların zihinlerinde çeşitli çağrışımlar yapar.  Kentin imajı ya da kent imgesi de diyebileceğimiz bu zihinsel çağrışımlar, kentin içinde barındırdığı kültürel kodlar çerçevesinde şekillenmektedir. Diyarbakır kent algısını ortaya çıkarmaya çalışan bu araştırma, Diyarbakır’ın Diclekent ve Metropol semtlerinde yapılan saha araştırmasına dayanmaktadır. Diyarbakırlıların hem kente ilişkin genel algıları hem de mekânsal ve kültürel farklılıkların getirisi olarak birbirinden tamamen farklı görünümler sergileyen semtlere dair kent sakinlerinin zihinlerindeki algılar yapılan derinlemesine görüşmelerle ortaya konulmuştur. Küreselleşmenin etkisiyle artan sosyal kutuplaşmanın bütün emarelerini gösteren Diyarbakır toplumsal sınıflar tarafından şekillendirilen kentsel mekânıyla bölünmüş ve ikili yapıda bir kent görünümü sergilemektedir.

___

  • Alver, Köksal (2010) Siteril Hayatlar, Ankara: Hece Yayınları.
  • Alver, Köksal (2012) “Kent İmgesi”, Kent Sosyolojisi, (Ed. Köksal Alver), Ankara: Hece Yayınları.
  • Alver, Köksal (2013) Mahalle –Mahallenin Toplumsal ve Mekânsal Portresi-, Ankara: Hece Yayınları.
  • Amed, Uğur (2014) “Amed Yoksulluk Haritası Burjuvalar ve Yoksullar”, http://www.bestanuce1.com/haber/107538/amed-yoksulluk-haritasi-burjuvalar-ve-yoksullar adresinden 02.06.2014 tarihinde erişildi.
  • Aslanoğlu, Rana A. (2000) Kent, Kimlik ve Küreselleşme, Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • Atlı, Mehmet (2014a) “Kürt Orta Sınıfların Mekânsal Teşekkülü: Diyarbakır Diclekent’in Dönüşümü Örneği: Ortaokuldan Terklerin Orta Sınıf Çocukları”, Birikim Orta Sınıf, Sayı 306, İstanbul: Birikim Yayınları. ss.83-86.
  • Atlı, Mehmet (2014b) Hepsi Diyarbakır –Herkesin Bildiği Kimsenin Bilmediği-, İstanbul: İletişim Yayınları.