Sinirli Köyü Camii Duvar Resimleri

Manisa’nın Turgutlu ilçesine 17 kilometre mesafede yer alan Sinirli Köyü’nün kuruluşu Saruhanoğlu Beyliği devrine kadar uzanmaktadır. Bu köyde bulunan ve 1874-1875 (Hicri 1292) yılına tarihlendirilen Sinirli Köyü Camii, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Yapıdaki duvar resimleri, son cemaat yeri, ibadet mekanı ve kadınlar mahfili olmak üzere, her bölümde duvarlarda, sütun başlıklarında, saçaklarda ve kemer yüzeylerinde karşımıza çıkmaktadır. Ağırlıklı olarak vazolu ve vazosuz çiçek motiflerinin tasvir edildiği bu resimlerin arasında sayıca daha az olsa da, mimari tasvirler ve bir adet üzerinde bıçak saplanmış ve dilimlenmiş vaziyette karpuz tasvirine yer verilmiştir. Mimari tasvirleri de sivil yapılar ve dini yapılar olarak gruplandırabilmekteyiz. Özellikle mimari tasvirleri incelediğimiz zaman bu tasvirlerin son derece özenli ve ayrıntılı bir şekilde çalışıldığını görmekteyiz. Bu çalışma kapsamında, daha önce kapsamlı bir araştırmaya konu olmamış bulunan Sinirli Köyü Camii duvar resimlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Mevcut duvar resimlerinin günümüzdeki durumlarını içeren bir dökümün ardından bu resimlerin benzer örnekleri ile karşılaştırması sunulacaktır.

The Mural Paintings of Sinirli Village Mosque

The establishment of Sinirli Village, which is 17 kilometers from Turgutlu district of Manisa, dates back to the time of Saruhanoğlu Principality. Sinirli Village Mosque was built in 1875 in Turgutlu district of Manisa, during the reign of the Ottoman Empire. The murals appear on the wall surfaces, capitals, eaves in almost all sections of the building, including the portico courtyard, prayer place and women’s section. The paintings mainly include depictions of flowers with or without vases, and less often we see illustrations of buildings that could be considered within two categories; civil structures and religious architecture. These depictions display vivid details of the architecture illustrated. Within the scope of this paper, the aim is to assess the current state of these depictions in the Mosque, which had not been subjected to an extensive study before. The analysis, then, will be expanded to include a comparison of these illustrations with similar cases from the period.

___

  • Aksakal, B. (2018). Anılarda Turgutlu. Manisa: Turgutlu Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Aktepe, M. (1952). Damat İbrahim Paşa Devrinde Lale, Tarih Dergisi, C.4, s. 85-126.
  • Arel, A. (1975). 18. Yy. İstanbul Mimarisinde Batılılaşma Süreci, İstanbul.
  • Arık, R. (1976). Batılılaşma Dönemi Anadolu Tasvir Sanatı, Ankara.
  • Bozer, R. (1987), Kula Emre Köyünde Resimli Bir Cami, Türkiyemiz, S.53 (Ekim), s. 15-22.
  • Çalışır, D. (2008). Osmanlı Görsel Kültüründe Meyve Teması: Geleneksel Natürmort Resimleri Bağlamında Bir Değerlendirme, TurkishStudies, Vol. 3/5, Fall, 65-86.
  • Görür, M. (2013). Turgutlu Sinirli Köyü Camii. Türk Kültür Varlıkları Envanteri: Manisa İlçeleri 45, Ed.: H. Acun, (555-569). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları
  • Gürler, B. – Ersoy, A. – Çelik Ersoy, G.(2016). İzmir’in Osmanlı Dönemi Tanıkları: Smyrna/İzmir Agorasından Cam Objeler, İzmir.
  • Hayes, W. (1992). Excavations at Sarachane in Istanbul, ThePottery, Vol. 2, Oxford.
  • Kuyulu, İ. (1990), Kırkağaç Çiftehanlar Camii, Sanat Tarihi Dergisi, C.5, S.5, s.103-123.
  • Kuyulu, İ. (2000). Anatolian Wall Paintings and Cultural Traditions, EJOS, 3 No:2, 1-27.
  • Paris, H.S. (2013). Medieval Iconoraphy of Watermelons in Mediterranean Europe, Annals of Botany, Vol.112, No.5(September), 867-869.
  • Renda, G. (1977). Batılılaşma Döneminde Türk Resim Sanatı 1700-1850. Ankara.
  • Ünver, G. (1971). Osmanlı Sanatında Vazolu ve Vazosuz Çiçek Demetleri, Vakıflar Dergisi, S.9, 321-331.