SANAT VE TERAPİ’DE ANTİK KENT OLGUSU: HADRIANOUPOLIS ANTİK KENTİ’NDE ALTERNATİF ZENTANGLE VE POURING ATÖLYE ÇALIŞMALARI

Sanat Terapisi, Sanatla Terapi, Sanat ve Terapi diye adlandırılan alan Avrupa ve Amerika’da 1940’lı yıllarda ortaya çıkan alternatif tıp yöntemlerinden de kabul edilen alan, Ülkemizde 2000’li yıllarda ortaya çıkmaya başlamıştır. Türkiye’ de 2012 yılında dernek ve akademik atölye çalışmalarına başlanmıştır. Sanat ve Terapi kendi içinde alt başlıklara ayrılır. Dans, resim, edebiyat, tiyatro gibi çok çeşitli uygulama alanlarına sahiptir. Sanat terapisinde tedavi, iyileşme aynı zamanda Şamanik ve ilkel toplumlarda, halk inanışlarında ve günümüz sosyal hayatında oldukça sık kullanılmaktadır. Bu bağlamda zentangle, mandala, doodle ve pouring atölyeleri yapılan grup ve bireysel sanat uygulamaları ile sanat terapisinde yeni bir repertuar sunmaktadır. Antik kentler, kültürel verilerin dışında toplumun estetik zevkleri ve ilgileri hakkında da bilgi vermektedir. Antik kentlerin mistik ortamında geçmişle enerjik bir bağ kurup farkında olmadan terapötik bir süreç yaşarız. Bu çalışmada Karabük ili Eskipazar ilçesi Hadrianoupolis Antik kenti kazısında ortaya çıkarılan mozaiklerden elde edilen veriler ışığında bir çalıştay yapılarak Sanatla Terapi uygulamasıyla bölgede sosyal alanda sıkıntı yaşayan gençler ve yetişkinlerle sağaltım sağlanan grup çalışmasına yer verilmiştir. Zentangle ve Pouring atölye çalışmalarıyla Sanat Terapisine alternatif uygulama atölyelerine örnek oluşturmak amaçlanmıştır. Ayrıca antik kent olgusunda ören yerlerinin ve mekanlarının çeşitliliğine öneri sunmak amaçlanmıştır. Sanat, tek başına kültür olmadığı gibi kendini farklı olgularla ve duygularla besleyen oldukça kıymetli bir alandır, dışavurumdur ve terapötiktir. Bu çalışma ile de yapılan çalıştayla aslında bireylerin mekan ve yapıt olgusu bağlamında dışavurumlarının gerçekleşmesi ve her şeyde sanatın bağıntısının olduğuna değinmek amaçlanmıştır.

___

  • About Art Therapy, American Art Therapy Association. (2009). Erişim Tarihi: 14.11.2019, (http://www.americanarttherapyassociation.org/aata-aboutarttherapy.html ).
  • Acar, S. Şebnem. ve Düzakın, Sibel. (2017). Sanatla Terapi ve Yaratıcılık Bir Eğitim Modeli Olabilir mi? (1. Baskı). Ankara: Nobel Akademi Yayıncılık.
  • Filiz, Ş. (2016). “Sanat Terapisinin Felsefi Boyutları”, MJH VI/I, ss.169-183.
  • Gombrich, E. (2004). Sanatın Öyküsü, (çev. Erol - Ömer Erduran). İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Internet Adresi: https://aklinizikesfedin.com/mihaly-csikszentmihalyi-ve-akis-en-iyi-deneyimlerin-psikolojisi/, Psikoloji, “Mihaly Csikszentmihalyi ve Akış: En İyi Deneyimlerin Psikolojisi”, Erişim Tarihi:06.02.2020.
  • Internet Adresi: https://www.dahaiyisen.com/flow-mihaly-csikszentmihalyi-akis-mutluluk-bilimi, Daha İyi Sen, “Flow – Mihaly Csikszentmihalyi (Akış – Mutluluk Bilimi)”, Erişim Tarihi: 06.02.2020.
  • Öten, Ş. (2018). Kutuda Sanat Var, ”Nereden Çıktı Bu Akrilik Dökme?” Internet Adresi: https://kutudasanatvar.com/blogs/kutublog/nereden-cikti-bu-akrilik-dokme, Erişim Tarihi: 06.02.2020.
  • Öz Çelikbaş, E. (2019). Sanat Ve Terapi’de Renk: Hadrianoupolıs Mozaikleri Ve Renkleri, Uluslararası Geçmişten Günümüze Karabük Ve Çevresinde Dini İlmi Ve Kültürel Hayat Sempozyumu, Edt. Ayhan Işık, Tuğba Aydeniz, İbrahim Hakkı İmamoğlu, 30.12.2019, ISBN: 978-605-9554-46-6, s.266-275.