LED’İN ISIL EMPEDANSINI ÖLÇMEDE YENİ BİR YÖNTEM

Özel bir ölçme devresi üzerinde ölçülmüş bazı gerilimleri ve bir formülü kullanarak LED’in ısıl empedansı değerini belirlemek mümkündür. Formül LED’in darbeli yüksek akım çalışmasında elde edilmiştir. Ölme devresi, LED’i uygun darbe süresi / periyot oranında darbeli yüksek akımla sürebilen bir kararsız ikili ve LED’in ışık şiddetini orantılı bir gerilime dönüştüren bir foto detektör devresinden meydana gelmektedir. Formülde, ısıl empedansı hesaplamak üzere üç ölçülmüş gerilim kullanılmaktadır. Onlardan biri, LED’in ışık şiddetiyle orantılı olan foto detektör gerilimi, ikincisi, LED’e seri bir direnç üzerinde düşen ve LED akımıyla orantılı olan gerilimdir. Üçüncü ölçülmüş gerilim ise LED üzerindeki gerilimdir. Hesaplanan ısıl empedanstaki hata oranı darbeli yüksek akımda düşmektedir. Bu yeni yöntemde, mevcut yöntemlerde yapılan dolaylı sıcaklık ölçümlerine gerek duyulmamaktadır.

___

  • Poppe, A., “Testing of Power LEDs: The Latest Thermal Testing Standards from JEDEC”, Electronics Cooling Magazine, September 2013.
  • Poppe, A. ve Lasance, C.J.M., “On the Standardization of Thermal Characterization of LEDs Part II: Problem Definition and Potential Solutions”, THERMINIC, Rome, Italy, 2008.
  • Patent, RU2013101864A, “Method of Measuring Thermal Impedance of Light Emitting Diodes”.
  • Ozuturk, E., “Formulation of The LED’s Radiant Power - Current Characteristic at Pulsed High Currents”, Optik - Int. J. Light Electron Opt., Cilt 124, No 18, 3549-3553, 2013.
  • Özütürk, E., “LED’in Darbeli Yüksek Akımlarda Bazı Karakteristiklerini Ölçme Yöntemleri ve Ölçmenin Doğruluğunun Belirlenmesi”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 17, No 2, 105-121, 2012.
  • Özütürk, E., “Atmalı Yüksek Akımlarda Kullanılan LED Sürücü Devrelerinin İncelenmesi”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 17, No 1, 63-77, 2012.
  • Özütürk, E., “LED’in Darbeli Yüksek Akımda Bazı Davranışlarının İncelenmesi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi, Cilt 4, No 1, 19-35, 2002.
  • Ozuturk, E., “Voltage-Current Characteristic of LED According to Some Optical and Thermal Parameters at Pulsed High Currents”, Optik - Int. J. Light Electron Opt., Cilt 126, No 21, 3215-3217, 2015.
  • Özütürk, E., “Modeling An Optoelectronic System Which Includes One Led and One Photodiode”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, Cilt 20, No 2, 23-27, 2015.