MAG KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ SAE 1020'NİN KAYNAK BÖLGESİNİN İNCELENMESİ VE UYUMSUZLUK (MISMATCH) FAKTÖRÜNÜN BELİRLENMESİ

Bu çalışmada, endüstride yaygın olarak kullanılmakta olan SAE 1020 kalitesindeki düşük karbonlu çelik, MAG kaynak yöntemiyle birleştirilmiş ve kaynak bölgesi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, esas metal ile kaynak metali arasındaki uyumsuzluğun mismatch incelenmesidir. Birleştirmeden sonra numunelerin, kaynak bölgelerinin, ısı tesiri altında kalan bölgenin (ITAB) ve esas metalin mekanik incelemeleri yapılmış, özellikle çatlak ucu açılma ilerlemesi (CTOD) tesbit edilmiştir.

JOINTING PROCESS OF THE SAE 1020 WITH MAG WELD'S REGION HAVE BEEN INVESTIGATED AND FACTOR OF MISMATCH DETERMINED

In this study, the jointing process of the SAE 1020 low carbon steel, generally used in the industry, has been done by the MAG weld method. The aim of this study is to examine the mismatch between base and weld metal. After the jointing process, mechanical and metalographical properties of the weld region, HAZ, and the weld metal of the samples considered here were searched, and CTOD (Crack Tip Opening Displacement) was identified.