EREĞLİ DEMİR ÇELİK FABRİKALARI BACA FİLTRESİ ATIĞINDAKİ DEMİRDEN YERFISTIĞI (Arachis Hypogea L.) BİTKİSİNİN YARARLANMASINA HUMİK ASİTİN ETKİSİ

Bu çalışmada alternatif bir demir kaynağı olarak, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları baca filtresi atığındaki demirden yerfıstığı bitkisinin yararlanmasına humik asitin (Polymeric polyhydroxy asit % 85 w/w) in etkisi asit, nötr ve alkali özellikteki üç farklı toprakta araştırılmıştır. Bitkilerin kuru ağırlıkları üzerine atık demir ve humik asit uygulamalarının bir etkisi olmamıştır. Atık demir özellikle humik asit ile birlikte uygulandığında bitkilerin aktif demir, toplam demir ve klorofil içerikleri artmıştır. Buna karşılık yaprak renginin ve parlaklığının bir ölçüsü olan L, a, b değerleri, atık demir ve humik asit uygulamasıyla azalmıştır, bir başka ifade ile yaprakların rengi koyulaşmıştır. Yaprakların L, a ve b değerleriyle klorofil içerikleri arasında negatif yönde önemli korelasyonlar belirlenmiştir.

THE EFFECT OF HUMIC ACID ON THE UTILIZATION OF IRON FROM STACK FILTER WASTES OF EREGLI IRON AND STEEL SMELTING PLANT BY PENAUT (Arachis hypogea L.)

The effect of humic acid (Polymeric polyhydroxy acid 85 % w/w) on the utility of waste iron from Ereğli Iron and Steel Smelting Plant by peanut grown in acid, neutr and alkaline soils was investigated. Especially waste iron and humic acid applied together increased active iron, total iron and chlorophyll content of the plants grown in three different soils without affecting dry weight. L, a and b values of the leaves as a measure of leaf color and lightness were decreased by the humic acid and waste iron treatments. That means leaf colors were became darker in these treatments. Negative correlations were found between chlorophyll content and L, a, b values of the leaves.