PROFESYONEL MUHASEBE HİZMETLERİNİN PAZARLANMASI: TÜRKİYE UYGULAMASI

Dünyanın global bir ortama ilerlemesi ve teknolojik alandaki gelişmeler, muhasebe hizmetlerinden beklentileri de değiştirmiştir. Bu değişime paralel olarak da 1989 yılında çıkarılan Serbest Muhasebeci- Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile 1 Ocak 1994 tarihinde uygulamaya konulan Tekdüzen Hesap Planı da muhasebe mesleğinin gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. Profesyonel muhasebe hizmetleri iş hayatında özellikle sanayileşmeden sonra daha etkin rol oynamaya başlamıştır. Sonuçta da, profesyonel muhasebe hizmetlerindeki gelişme ihtiyacı zamanla daha büyük önem kazanmaya başlamıştır. Bundan dolayı, günümüzde muhasebe hizmetleri sıradan bir iş olmaktan çıkıp, profesyonel bir meslek haline dönüşmüştür. Bu çalışmada, profesyonel muhasebe hizmetlerinin en iyi nasıl pazarlanabileceğini ortaya koymak amacıyla Trabzon'daki 40 firmada muhasebeciler üzerinde yapılan bir anket uygulaması yer almaktadır.

MARKETING OF PROFESSIONAL ACCOUNTING SERVICES: APPLICATION IN TURKEY

___

  • [1] PEKDEMİR, R., "Türkiye'de Muhasebe Mesleği ve Meslek Ahlakı", MUFAD Dergisi, Sayı: 4, Ekim 1999, s.42,46.
  • [2] KOTHER, P.; CONNER, A.R.Jr., "Marketing Professional Services", Journal of Marketing, January 1976, s.43.
  • [3] ARMSTRONG, J.; PALMER, J., Services Marketing, Marketing Handbook (Editor: John STAPLETON), Gower Press, 1974, s.44.
  • [4] NICHOLAS, C.M.; NEIL, R.L.; BET, H.R., "Marketing Accounting Services; Inter-Country And Ethical Comparison" Marketing Intelligence & Planning, Vol.15, Issue: 1, 1997, s.8.
  • [5] HUNT, E.R.; Mc.CONNEL, A.C.; SASSE, M.C., "Marketing of Accounting Services to Professionals vs., Small Business Owners: Selection and Retention Criteria to These Client Groups", s.1
  • [6] LAIRD R. K.; EVANS, G.T., "The Entry of International ' CPA Firms into Emerging Markets: Motivational Factors and Growth Strategies", The International Journal of Accounting, March 2001, ss.99,101.
  • [7] KARAHAN, K., Hizmet Pazarlaması, Beta Yayınları Nr. 1040, İstanbul, 2000, s.65.