KARAR AĞACI YARDIMIYLA SUÇLULARIN ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Bu çalışmada, suçluların farklı değişkenlere bağlı olarak betimlenmesi amaçlanmaktadır. Amaç doğrultusunda, Uludağ Üniversitesi Bilimsel Araştırma projeleri kapsamında, Bursa Emniyet Müdürlüğünden suçlu veri tabanından yararlanılmıştır. İlgili veri tabanı içerisinden, ağır suç işleyen bireylerin profilleri oluşturulmaya çalışılmıştır. Ağır suç işleyen bireylere ilişkin yapılan betimlemede, bu bireylere ilişkin bir takım değişkenlerden hareketle, CHAID algoritması sonucunda elde edilen karar ağacından yararlanılmıştır. CHAID (Chi-squared Automatic Interaction Detector; Ki-kare Otomatik Etkileşim Dedektörii), optimal bölünmelerin teşhisi için ki-kare istatistiğini kullanan bir yöntemdir. CHAID, böliimlendirme amaçlı kullanılan etkili bir istatistiksel tekniktir. Yapılan bir ön analiz sonucunda, bireyin ağır suç işlemsinde en fazla etkili olan bağımsız değişkenlerin sırasıyla; olay saati, doğum yeri, meslek, sabıka durumu ve yaş değişkenleri olduğu anlaşılmıştır.

___

  • [1] Bursa Emniyet Müdürlüğü, (http://www.bursa.pol.tr/haklariniz/insanhaklari.asp). [13.10.2006].
  • [2] Gaziantep Emniyet Müdürlüğü. Gasp Nedir? (http://www.gaziantep.pol.tr). [13.10.2006].
  • [3] Yalova Emniyet Müdürlüğü, (http://www.yalova.pol.tr/ yalovapolis/default.asp?git=ana&Tal:=asayis#agir_suclar). [13.10.2006].
  • [4] SPSS. (2001). Answer Tree 3.0 User’s Guide. USA: SPSS Inc.
  • [5] Oğuzlar, A. (2004). Cart Analizi ile Hanehalkı İşgücü Anketi Sonuçlarının Özetlenmesi. Atatürk Üniversitesi İİBF Dergisi, 18(3-4), 81-82.
  • [6] Oğuzlar, A. (2004). Veri Madenciliğine Giriş. Bursa: Ekin Kitabevi.