İŞE İLİŞKİN DUYUŞSAL İYİLİK ALGISI ÖLÇEĞİNİN JOB-RELA TED AFFECTIVE WELL-BEING - JAWS TÜRKÇE VERSİYONUNUN GÜVENİLİRLİK ÇALIŞMASI

Bu çalışma, Katvvyk, Fox, Spector ve Kelloway tarafından oluşturulan ve işe ilişkin duyuşsal iyilik algısını (job-related affective well-being) etkileyen farklı duyguların ölçülmesine olanak sağlayan bir ölçeğin (jaws) güvenirliğini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Uludağ Üniversitesinin tüm birimlerinden çeşitli görevlerde çalışanlardan oluşan 362 katılımcıya uygulanan anket yoluyla toplanan veriler, çok boyutlu ölçekleme analizi ile incelenmiş; Katwyk ve arkadaşları tarafından önerilen model içindeki iki ana boyut ve dört alt tipin bu veri grubuyla da elde edilebildiği saptanmıştır. Orijinal ölçekte bulunan 30 maddeden yirmisinin Türkçe versiyonda yer alması gerektiğine karar verilmiştir. Bu çalışmanın örnekleminden elde edilen verilerin alt tiplere ilişkin ortalama, standart sapma ve iç korelasyonları orijinal çalışmanın araştırmacıları tarafından Amerikan örnekleminden elde ettikleri değerlerle birlikte ele alınarak benzerlikler incelenmiştir. İki örneklemin verileri arasındaki yüksek düzeyde benzerlikler, ölçeğin Türkçe versiyonunun kuramsal açıdan benzer eğilimleri ölçebildiğinin dolaylı kanıtlan olarak değerlendirilmiştir. Geçerlilik çalışmaları için özellikle çalışma yaşamında stresle bağlantılı araştırmaların bilgilendirici olabileceği yargısına varılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Jaws, Duyuşsal İyilik Algısı

___

  • [1] YETİM, Ü. (2001). Toplumdan bireye mutluluk resimleri. İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • [2] RUSSELL, J. A. (1980). A circumplex model of effect. Journal of Personality and Social Psychology, 39,1161-1178.
  • [3] WATSON, D., CLARK, L, & TELLEGEN, A. (1988). Development And Validation Of Brief Measures Of Positive And Negative Effect: The Panas Scales. Journal Of Personality And Social Psychology, 54, 1063-1070.
  • [4] WARR, P. (1987). Work, Unemployment, and Mental Health. Oxford: Oxford University Press.
  • [5] KATWYK VAN P. T.; FOX S.; SPECTOR P. E. ve KELLOWAY K. (2000). Using the Job-Related Affective Well-Being Scale (JAWS) to investigate affective ıesponses to work stressors. Journal of Occupational Health Psychology, 5, 219-230.
  • [6] MACHIN M. A. VE DE SOUZA, J. M. (2003). Predicting Health Outcomes and Safety Behavior in Taxi Drivers. V. Avusturalya Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Kongresi'nde sunulan bildiri, 26-29 Haziran, Melbourne.
  • [7] ŞAHIN, N.H. VE DURAK-BATIGUN, A. (1997). Bir özel hastane sağlık personelinde iş doyumu ve stres. Türk Psikoloji Dergisi, 12,57-71.
  • [8] WASTI, A. (2002). Affective and continuance commitment to the organization: Test of an integrated model in the Turkish context. International Journal of Intercultural Relations, 26,525-550.
  • [9] JOHNSON A. R„ WİCHERN W.D„ (1998), Applied Multivariate Statistical Analysis, 4th ed., New York: Prentice Hall Inc.
  • [10] TATLIDİL, H. (1996). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Ankara: Cem Web Ofset Ltd. Şti.,
  • [11] HAIR J„ ANDERSON R„ TAHTAM R„ BLACK W. (1998). Multivariate Data Analysis, 5th ed., New York: Prentice Hall Inc.
  • [12] ÖZDAMAR, K. (1999). Paket Programlarla İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Kaan Kitapevi.