ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ’YLE İŞ SEKTÖRÜ SEÇİMİ

Karşılığında yaşamı sürdürecek şekilde gelir elde edilecek olan gerçek işin seçimi, meslek seçiminden sonra gelir. İleride sahip olunmak istenen mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerileri kazanmak amacıyla meslek seçerken belirli bir eğitimin alınması gerekmektedir. İş seçimi ise varolan işler arasında uygun olanını seçmektir. Bu çalışma, mesleklerini istatistikçi olarak seçmiş Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümü son sınıf öğrencilerinin mezun olduktan sonra çalışmayı planladıkları iş sektörlerini belirli ölçütler altında değerlendirmek ve bu değerlendirme sonucunda öğrencilere en uygun iş sektörünü belirlemede yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ayrıca öğrencilerin mezun olduktan sonra daha çok hangi iş sektörüne yönelecekleri de belirlenmeye çalışılmıştır.

___

  • [1] Kuzgun, Y. (2001). Meslek Seçimi. Ankara: ÖSYM Yayını.
  • [2] Kuzgun, Y. (1989). Üniversiteler,Yüksek Öğretim Programları ve Meslekler Rehberi. Ankara: ÖSYM-AGB Yayını.
  • [3] Aytaç, S. & Bayram, N. (2003). Üniversite Gençliğinin İş ve Eş Seçimindeki Etkin Kriterlerin Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) ile Analizi. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 3(1), (http://www.isgucdergi.org /index.php?arc=arc_view.php&ex=97&inc=arc&cilt=:3&sa yi=l&year=2001). [16.05.2005].
  • [4] Kuruüzüm, A. & Atsan, N. (2001). Analitik Hiyerarşi Yöntemi ve İşletmecilik Alanındaki Uygulamaları. Alcdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1, 83-105.
  • [5] Turban, E. & Meredith, J.R. (1994). Fudamentals of Management Science. 6th Ed. New York: The McGraw- Hill Companies.
  • [6] Eraslan, E. & Algün, O. (2005). İdeal Performans Değerlendirme Formu Tasarımında Analitik Hiyerarşi Yöntemi Yaklaşımı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 20(1), 95-106.
  • [7] Saaty, T.L. (1980). The Analytic Hierarchy Process. New York: Mc Graw-Hill International Book Company.
  • [8] Taha, H.A. (1997). Yöneylem Araştırması. (Çev.: Baray, Ş.A. & Esnaf, Ş). 6. Basımdan Çeviri, İstanbul: Literatür.