A SWITCHING TECHNIQUE AND AN APPLICATION EXAMPLE OF THE ENTERPRISE NETWORK

Bilgisayar ağlarında anahtarlama kullanımının artması ile birlikte "Sanal Ağlar" gündeme gelmiştir. Anahtarlar basit işlemler kullanarak yüksek performans seviyelerine ulaşırlar. Yönlendiricilerden çok köprülere benzerler. Bir anahtar ikinci katman (MAC) hedef/kaynak adreslerini kullanarak anahtarlama işlemini gerçekleştirir. Bu da yönlendirme işleminden çok daha kolaydır. Hub ve yönlendirici içeren bir ağda paketler Hub içerisinde tekrarlanır, hublar arasında ise yönlendirilir. Sanal ağlar içeren anahtarlamalı bir ağda ise paketler sanal ağ içerisinde anahtarlanır sanal ağlar arasında ise yönlendirilir, iyi bir sanal ağ çözümü tüm bir binayı, kampusu veya şehri kapsayabilir. Böylece yönlendirme ihtiyacı düşerken veri çok daha hızlı iletilebilir. Bu bildiride, uygulama olarak verilen problemde bazı kuruluşların bölümlerinde (veya katlarda) farklı topoloji kullanılarak yapılan çeşitli kablolama ile Ethernet ve Token Ring ağlarının bütünleştirilmesi sorun olmuştur. Bu tığların omurga teknolojisi olarak 100 mbps FDDI kullanılmıştır. Problemimizde bu topolojileri birleştirmek için bilinen köprü/yönlendirici tekniği kullanılmıştır. İş hacmi ve bandgenişliği isteği arttıkça ağ problemleri ortaya çıkmıştır. Veri bir yerden bir yere giderken birçok yönlendiriciden geçmektedir. Yönlendiriciden her paket geçişinde belli bir latency söz konusudur. Veri yolu içindeki birden fazla yönlendiricinin sebep olduğu gecikme (latency) bir tığı çarpıcı bir şekilde yavaşlatabilir. Örnek problemimizde bu tıkanıklığı ortadan kaldırmak için söz konusu kurumsal ağda anahtarlama tekniği kullanılarak çözüme ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

network, ağ sistemleri

___

  • [1] Halsall, Fred, "Data Comminications", Computer Netvvorks and Öpen Systems. Harlovv, England. Addison-Weslev, 1996.
  • [2] Mark, A. Miller, LAN Protocol Handbook, ISBN 1-55851-099-0.
  • [3] Worsley, Debra J.; Tokunbo, Ogunfunmi, "Isochronous Ethernet - An ATM Bridge for Multimedia Netvvorking,” IEEE Multimedia, January-March 1997.
  • [4] Cypher, David; Shukri, Wakid. "Standardization for ATM and Related B- ISDN Technologies," StandardVievv, 1:1 (40-47), September 1993.
  • [5] Chaney, Tom; Fingerhut, J.Andrevv; Flucke, Margeret; Tumer, J.S., "Design of a Gigabit ATM Svvitch", Proceedings of Infocom, 1997.
  • [6] Kalaycı, Turgay "Neden ATM?", TBD 13. Ulusal Bilişim Kurultayı Bildiriler Kitabı, Eylül 1996, ss. 215-220.
  • [7] Chao, H.J., "An ATM Queue Manager Handling Multiple Delay and Loss Priorities", IEEE/ACM Trans. On Netvvorking, vol.3,no,6, Dec.1995.
  • [8] Lynch, Daniel C.; Rose, Marshall T., Internet Systems Handbook, ISBN 0-201-56741-5.
  • [9] Craig, Hunt, "TCP/IP Netvvork Administration", A Nutshell Handbook, ISBN 0-937175-82-X.
  • [10] Comer, Douglas E.; Stevens, David L., Internetvvorking vvith TCP/IP, Volumes 1 and 2 ISBN 0-13-468505-9 (V.l), ISBN 0-13-472242-6 (V-2)
  • [11] Carpenter, Tamra J.; Cosares, Steven; Saniee, Iraj, "Demand Routing and Slotting on Ring Netvvorks," DIMACS Technical Report 97-02, January 1997.