Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlardaki Piyano Öğretim Programları Üzerine bir Araştırma

Bu araştırmada, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı Piyano dersi için kullanılmakta olan mevcut öğretim programlarının durumu değerlendirilmiştir. Eğitim ve Öğretim in planlı ve programlı bir süreç olması ve çağdaş öğretim yöntemlerinin üniversitelerde vazgeçilmez bir unsur olmasından yola çıkarak hazırlanan bu çalışma, mevcut durumu ortaya koymak açısından önem arz etmektedir. Bilindiği üzere öğretmen yetiştiren kurumların öğretim programları Yüksek Öğretim Kurulu tarafından hazırlanan ortak bir program dâhilinde uygulanmaktadır. Ancak bu program, ders listeleri ve tanımsal içerikten öteye gidememektedir. Hâlbuki öğretmen yetiştiren bir programın lisansüstü eğitimi aşamalarında “program hazırlama”, “program değerlendirme” ve program çözümleme” gibi dersler mevcut iken lisans aşamasındaki derslerin öğretim programlarının bulunmayışı düşündürücüdür. Bu durum Türkiye’nin bazı Eğitim Fakültelerinde kendi iç işleyişlerini düzenlemek adına düzeltilmek istenmiş ve kurum içi çalışmalarla program eksikliği giderilmeye çalışılmıştır. Mevcut piyano öğretim programlarının durumunu ortaya koyabilmek için farklı kurumlardan ve farklı deneyim gruplarından 26 piyano öğretim elemanına yapılandırılmış görüşme uygulanmıştır. Araştırma ile ilgili ön çalışma oluşturması açısından uygulanan yapılandırılmış görüşme sonucunda; piyano dersi’ne yönelik piyano öğretim elemanlarının birçoğunun herhangi bir öğretim programı kullanmadığı, kullananların ise programlarının içeriğinde, öğretim programı öğelerine tam olarak yer vermediği, yani tanımsal program kullandıkları saptanmıştır.

___

  • AARON Michael, Klavierschule, Berlin, Neue revidierte Auflage, 1985.
  • BASTİEN James, Bastien Piano Basics Theory Primer Level, Kjos Music Company, San Diego California 1985
  • BOBETSKY Victor, Piyano Yeterliliği, Başarılı Müzik Öğretmenleri İçin Mükemmel Eşlikleme. Teaching Music, 200 http://weblinks1.epnet.com/citation.asp?tb=1&_ua=bo+B%5F+...(02.05.2007 )
  • DURNİN Michael, Learn To Play Mozart, Usborne Publishing Ltd London 1993.
  • KIVRAK İpek, Müzik Öğretmeni Yetiştirmede Piyano Eğitimi Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu, Malatya 2003. http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/IKivrak_1.html(02.05.2007)
  • OTACIOĞLU Sena Gürşen, Müzik Öğretmenliği Piyano Eğitimi Dersi İçin Bir Model Denemesi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul 2005.
  • SÖKER Çiğdem, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik öğretmenliği Anabilim Dalı‟nda, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Çıkışlı 1. Sınıf Keman Öğrencilerine Temel Davranışları Kapsayıcı Bir Öğretim Programı Model Önerisinin Uygulanması, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu 2006. TÖREYİN Ayşe Meral, Çağdaş eğitimde program ve Ses Eğitimi Programları, I. Ulusal Sanat Eğitimi ve Sorunları Sempozyumu, Çanakkale 19 http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/M-Toreyin_5.html (002007) UÇAN Ali, Müzik Eğitimi Temel Kavramlar- İlkeler- Yaklaşımlar, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara 1994.
  • VURAL Mehtap, İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı Bilişsel Amaçlarına Ulaşma Düzeyinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum 2006.