Türkiye’de Borsaya Yeni Kote İşletmelerin Halka ilk Arzda Uyguladıkları Düsük Fiyatlandırma Olgusunun Test Edilmesi ve Nedenleri Üzerine Bir Değerlendirme (01.01.2003 - 30.06.2008 Dönemi)

Ülkemizde 1970’li yıllardan baslayarak hisse senetlerine yatırım yapan yatırımcılar piyasadaki diğer yatırım araçlarının üstünde getiriler elde etmislerdir. Ancak 2000’li yılların baslarından itibaren, yasanan finansal krizlerin de bir sonucu olarak halka arzların ikincil piyasa getirileri azalmaya baslamıs ve yatırımcılar büyük kayıplar yasamıslardır. Bunun doğal sonucu olarak halka arzlar yok denecek kadar azalmıstır. 2004 Yılına gelindiğinde makroekonomik göstergelerde ortaya çıkan iyilesmelerin de etkisiyle halka arzlar yeniden baslamıstır. Yıllar itibariyle istikrarlı olmasa da günümüzde bu arzlar çoğalarak devam etmektedir. Halka ilk kez arz edilen hisse senetlerinin fiyatlarının doğru biçimde saptanması son derece önemlidir. Çünkü düsük fiyat saptanması halinde “düsük fiyatlandırma olgusu” adı verilen ve yatırımcısına büyük kazançlar sağlayan ancak ihraçcı firmanın aleyhine olan bir durum sözkonusu olurken yüksek fiyat saptanması durumunda bu kez yatırımcıların mağduriyeti sözkonusu olmaktadır. Çalısmada 2003 yılından baslayarak günümüze kadar gelen süreçte halka ilk kez arzedilen hisse senetlerinde“düsük fiyatlandırma olgusu”nun varlığı yıllar itibariyle test edilmistir. Sözkonusu olgunun bulunduğu yıllarda bu olguyu etkileyen faktörler ve ağırlıkları istatistiksel bir yöntemle analiz edilmistir.

Abstract (Testing the Low Priced Actions of New Enterprises at Their Initial Public Offering at the Stock Exchange in Turkey and an Evaluation Towards its Reasons [The Period Between 01.01.2003 and 30.06.2008]

The investors investing on stocks have been gaining more earnings than the others who have been using other investment instruments since 1970s. But as a result of financial crisises the secondary earnings of IPOs’ began to decrease and the investors experienced huge costs by the2000s. Nonethless public offerings declined to little or no. Within 2004, by the recovery of macroeconomic indicators the public offerings restarted. Although it isn’t awfully stable, recently the public offerings go on accretely. It’s extremly important to price the IPOs fairly. Because, if it is underpriced a situation,which is called“underpricing phenomenon” and let the investors to gain huge earnings but disadvantageous to issuers, occurs. If it is lower priced that time a damnification to investors is discussed. By this paper the existent of underpricing phenomenon of IPOs’ by years from 2003 to recently was tested. And the determinants of this phenomenon and seriousness of the determinants was analysed by a statistical method.
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)