İMKB'DE İŞLEM GÖREN ÇİMENTO SEKTÖRÜ HİSSE SENETLERİ ÜZERİNDEKİ SATIŞLAR/FİYAT ORANI ETKİSİ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senetleri işlem görmekte olan çimento şirketlerine ait Satışlar/Fiyat oranlarının, bu şirketlerin hissedarlarına gelecekte sağlayacakları getirileri açıklamada yardımcı olup olamayacağını onaya koymayı amaçlayan bu çalışmada çapraz kesit analizi uygulanmıştır. 31 Mart 1997-31 Mart 2004 periyodu içinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda hisse senetleri işlem gören çimento firmalarının üç aylık S/F oranlarına göre oluşturulmuş olan portföyleri ile bu portföylerin izleyen üç aylık dönemlerdeki getirileri arasında basit doğrusal regresyonlar kurulmuştur. Kurulan regresyon modellerine ait test sonuçları, portföy oranları ile getirileri arasındaki istatistiksel ilişkilerin anlamlı ve doğru olduğunu onaya koymuştur. Böylece literatüre de uygun olarak çimento ve benzer yapıdaki imalat sektörlerine ait S/F oranlarının, hisse senedi getirilerini açıklamada güçlü bir değişken olarak kullanılabileceği kabul edilmiştir.

İMKB'de İşlem Gören Çimento Sektörde Hisse Senetleri Üzerindeki Satışlar/Fiyat Oranı Etkisi

Keywords:

-,

___

  • BARBEE, William C. Jr. (1989), "Forecasting the Performanee of a Company's Comman Stoek with aModel Based on the Sales/Priee Ratio," Financial Analysts Journal (May-June): 34- 41. BARBEE, William C. Jr. i MUKHERJI, Sandhip i RAINES, Gary A. (1996), "Do Sales-Priee and DebtEquity Explain Stoek Returns Better than Book-Market and Firm Size?," Finaneial Analysts Journal (Mareh-April): 56-60.
  • ÇAPANOGLU, Mustafa Birol (1993), Türkiye ve Dış Ülkelerde Sermaye Piyasası ÖZelleştirme Uygulamalan ve Menkul Kıymet Borsaları (istanbul: Beta Yayım Dağıtım A.Ş. Yayın No: 380, işı' Ekon. Dı.:23, 1. Baskı).
  • DEMiR, Ahmet i KÜÇÜKKiREMiTÇi, Oktay i PEKKAYA, Semra i ÜRETEN, Aykan (1996),
  • "Fiyat/Kazanç Oranına ve Firma Büyüklüğüne Göre Oluşturulan Portföylerin Performanslarının Değerlendirilmesi (1990-1996 Dönemi için istanbul Menkul Kıymetler Borsası Uygulaması)," Işletme ve Finans (işletme ve Finans Yayınları No:4) (Kasım): 39-69.
  • ERKEN, Arzum (1998), Başlrea Fiyat Bazlı Oranların Hisse Senedi Getirisi Üzerindeki Etkileri ve Istanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Bir Uygulama (Ankara: Basılmamış Yüksek Lisans Tezi).
  • FAMA, Eugene F. i FRENCH, Kenneth R. (1992), "The Cross-5eetion of Expeeted Stoek Returns," The Journalaf Finance, Vol. XLVII, NO.2 (June): 427-65.
  • FISHER, Kenneth L. (1996), "PSR Revisited," Forbes (September): 12-16.
  • KARAN, Mehmet Baha (1996), "istanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda Fiyat/Kazanç, Fiyat Satış ve Pazar DeğerilDefter Değeri Oranı Etkileri: Karşılaştırmalı Bir Çalışma," Işletme ve Finans, işletme ve Finans Yayınları NoA (Kasım): 71-91.,
  • KREPS, Jr. i CLlFTON, H. i WACHT, Richard F. (1975), Financial Administration (Hindsay Illinois: Dryden Pres, 1. Baskı).
  • LELEDAKIS, George i DAVIDSON, lan (2001), "Are Two Faetors Enough? The UK Evidenee," Financial Analysts Journal 57/6 (November/Deeember): 96-106.
  • MINARD, L. (1984), "The Case Against Priee/Earnings Ratios," Forbes (February): 172-76.