Sağlık Sektöründe Proje Finansman Modelleri: Türkiye İçin Bir Model Önerisi ve Bir Hastane Projesinin Fizibilite Analizi

Tüm devletlerin sağlık, eğitim, ulaşım ve altyapı yatırımları başta olmak üzere, birçok Kamu hizmetini kaliteli ve düşük bir fiyat ile sunması beklenir. Ancak tüm bu hizmetlerin devletler tarafından vatandaşlarına sunulabilmesi için Kamunun çok büyük maliyetlere katlanması gerekir. Kamunun hizmet üretmesine bir diğer alternatif olan özelleştirme, 1980’li yılardan beri dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır. Özelleştirmenin avantaj ve dezavantajlarının yoğun olarak tartışıldığı son yıllarda bu soruna verimli bir çözüm önerisi olarak, alternatif proje finansman modelleri ortaya atılmıştır. Kamu ve Özel Sektör Ortaklığı - KÖSO (Public Private Partnership - PPP) olarak da bilinen bu proje finansman yöntemi altında bir çok türev model tanımlanmıştır. Bu modellerden birçoğu özellikle ABD, Avusturalya ve Avrupa ülkelerinde sağlık, eğitim, ulaşım ve altyapı hizmetlerinde son yıllarda artan bir hızla kullanılmaya başlamıştır. Bu çalışmada 100 yatak kapasiteli bir hastane projesinin KÖSO modeli ile hayata geçirilmesi ile ilgili bir fizibilite çalışması yapılmıştır. Hastanenin tasarım, inşaat ve operasyon sürecinde hem özel sektör ortağın hem de devletin tüm nakit giriş ve çıkışları tahmin edilerek net nakit akışlarına ulaşılmış ve bu nakit akışlarının özel sektör ortağı ve devlet için net bugünkü değerleri ve iç verim oranları hesaplanmıştır. Ayrıca, hastane projesinin KÖSO modeli ile değil de, devlet tarafından finanse edilmesi ve işletilmesi durumunda projenin devlete sağlayacağı net bugünkü değer hesaplanarak, KÖSO modeli çıktıları ile karşılaştırılmış ve ortaklık modelinin her iki taraf için de önemli avantajlar sağladığı ortaya konmuştur.

Project Financing Models in Health Sector: A Model Suggestion and Feasibility Analysis)

(Project Financing Models in Health Sector: A Model Suggestion and Feasibility Analysis) The governments are expected to provide qualified public services in health, education, transportation and infrastructure sectors with a minimum cost. However all these services require considerable amount of initial investment. Privatisation as an alternative financing model for public services is implemented since 1980’s. Within further discussions on advantages and disadvantages of privatisation, another alternative project financing model is defined as Public Private Partnership (PPP). A PPP is a system where a project investment is financed and operated through a partnership of government an one or more private sector companies. This model is being implemented for financing health, education, transportation and infrastructure projects widely in USA, Australia and Europe. This research conducts a comparative feasibility analysis of a 100-bed capacity hospital project under conventional procurement and public private partnership model. The project cycle is defined in three phases as designing, constructing and operating. The cash flows of both government and private partner are estimated for each phase then net present value and internal rate of return of the project is computed and concluded that financing the hospital project with a PPP model benefits both the government and private company and increases public satisfaction due to more qualified and health service with minimum cost.